Koiranomistaminen on antoisaa, mutta kuten joka asialla, kolikolla on myös kääntöpuolensa. Vaikka en itse ole koskaan varsinaisesti katunut koiran tai koirien hankkimista, vaan nimenomaan nauttinut kaikesta siitä, mitä ne ovat elämässäni mahdollistaneet ja siihen tuoneet, en välillä voi olla miettimättä, millaista elämä ilman koiria olisi.
Olisihan se ihan hauska joskus kokeilla, miltä tuntuisi elää arkea, jota koirien ulkoilutarpeet eivät rytmittäisi. Sen lisäksi, että koirat rytmittävät omistajansa arkea ja vapaa-ajan mahdollisuuksia, on myös muita seikkoja, jotka toisinaan olisin valmis ohittamaan.
1. Ulos joka säällä: joka päivä, joka viikko, kuukausi ja vuosi
Koiranomistaja huolehtii koiransa ulkoilutarpeista aina, oli sää mikä hyvänsä. Koiran hyvinvoinnin vuoksi sen on tärkeää päästä paitsi ulos asioilleen, myös tekemään sitä, minkä koirat osaavat parhaiten: käyttämään hajuaistiaan, tarkkailemaan ympäristöään ja chattailemaan muiden koirien kanssa. Koiran ulkoilusta saama hyöty on helposti paljon enemmän, kuin mitä me kännykät kädessä koiriemme perässä lompsivat ihmiset edes pystymme ymmärtämään.
Kamalinta koiranomistan arjessa ei mielestäni ole se, että ulkoilu suoritetaan silloinkin, kun taivaalta sataa ämpärikaupalla vettä tai kun kylmä tuuli tai pakkanen vihmoo viiltävästi. Kamalinta on se, että ulkoilemaan täytyy lähteä jokaisessa tunnetilassa: kun koko päivä on mennyt pilalle ja kaikki ärsyttää sekä silloin, kun on niin väsynyt, että tekisi vain mieli kaatua sänkyyn. Ulkoilemaan lähdetään jopa silloin, kun sydän on särkynyt ja mieli niin maassa, ettei tuttujen seinien sisältä tekisi mieli lähteä minnekään.
Minnekään, paitsi metsään. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin lohduttaa, että silloin, kun huono sää ei ole pelkästään pään ulkopuolella, kannattaa hengittää syvään ja katsoa ympärilleen. Ottaa oppia metsäpolulla määrätietoisesti etenevästä koirasta, joka kastaa tassunsa kylmään vesilätäkköön vain koska voi.
2. Rahanmenoa ei voi estää
Tuttu sanonta pätee erityisen hyvin, jos olet harvinaisen kiinnostunut koirasi hyvinvoinnista. Laadukas ruokavalio ja terveystutkimukset ovat vasta alkusoittoa, eikä tilanne helpota sillä hetkellä, kun talouteen päätetään hankkia toinen koira. Tai kolmas, tai neljäs. Puhumattakaan siitä, että koirien kanssa haluaa vielä harrastaa.
Sen lisäksi, että koiran omistamisessa maksaa paitsi koiran ruokinta, rokotukset ja muut terveyskustannukset, mahdolliset vakuutukset ja tarvikkeet, kuluja voi aiheuttaa myös irtaimiston menetys tai huoneiston korjaus, jos vielä maailmaan tutustuva koiranpentu on äärimmäisen toimelias.
Eläinlääkärikulut koiran sairastuessa ovat kokonaan oma lukunsa, eikä niiden kohdalla puhuta usein niinkään parista sadasta eurosta, vaan muutamista sadoista…
3. Luopumisen tuska
Ja juuri, kun sinusta ja koirastasi on tullut niin erottamaton tiimi, että koirasi tuntuu siltä, kuin se olisi pala sieluasi tai kehosi ulkopuolinen raaja, onkin hyvästien aika.
Hyvästien aika ei koskaan katso sitä, onko yhteistä taivalta takana viikkoja, kuukausia vai vuosia, sillä ne ovat aina vääjäämättä edessä ja joskus jopa silloin, kun niitä vähiten odottaa. Kaikki yhdessä koettu kumppanuus ja rakkaus tiivistyvät henkiseen ja jopa fyysiseen kipuun ja onttoon yksinäisyyteen, riippumatta siitä, jääkö talouteen vielä kuitenkin toinen koira tai onko perheessä muita ihmisjäseniä.
Luopumiseen ja hyvästeihin ei koskaan totu, ja ne harvoin tapahtuvat niin kuin etukäteen on suunniteltu.
34