En voi olla korostamatta

koirien hammashoidon tärkeyttä. Se on sellainen asia, johon monet eivät tunnu kiinnittävän riittävästi huomiota, vähän niin kuin koiran kynsien hoito, joka sekin näyttää omien kokemuksieni mukaan unohtuvan yhdeltä jos toiselta silloin tällöin (ja itseni mukaan lukien).
Piirros Hayao Miyasakin elokuvasta Naapurini Totoro © Copyright Studio Ghibli
Piirros Hayao Miyasakin elokuvasta Naapurini Totoro © Copyright Studio Ghibli
Syy tähän yllättävään avautumiseen sekä piirroshahmoon blogissamme johtunee taas jostain, mikä kalahti omaan nilkkaan tai ainakin perhepiirin kokemuksiin kovemmin kuin taas ennalta osattiin odottaa. 
Appiukkokokelaani 10-vuotias skotlanninterrieri Toto(ro) on viime aikoina viihtynyt luonamme hoidossa. En ole voinut olla kiinnittämättä huomiota siihen, että haistan koiran saapumisen huoneeseen. Siis kuvitelkaa, haistan! Neljän koiran talous, jossa yhden koiran saapumisen huoneeseen todellakin haistaa. Herään jopa öisin koiran tullessa sänkymme viereen nukkumaan, sillä koirasta lähtevä haju on tosiaankin niin voimakas.
Kurkkaus koiran suuhun paljasti löyhkän lähteen. Sanoin jopa avomiehelleni, että tämä olisi melkeinpä kameran paikka, sillä en ole nähnyt mitään vastaavaa koskaan ennen. Löydös oli sen verran karmaiseva, että ei siitä loppujen lopuksi mitään kuvia otettu, vaan soitimme eläinlääkärille. Lupasin appiukkokokeelaalleni, että jos hän vain kustantaisi hoidon, hoidattaisin koiran kuntoon luppopäivinäni työttömänä. Ja niin siinä sitten kävi… 
Vappua edeltävänä torstaina vein Toton tutulle eläinlääkäriasemalle. Olin tilannut ajan elt Juha Virolaiselle, jonka tiesin hoitavan vaikeimpiakin hammasongelmia. Sanoin jo aikaa varatessani, että koiralla on kirkkaan punaiset pahasti tulehtuneet ikenet ja varmasti useampia läpimätiä huonokuntoisia hampaita, mikä oli jo meikäläisenkin silmään selkeää. Paikan päällä eläinlääkäri totesi saman, mutta koska koiran suu oli niin huonossa kunnossa ainoa vaihtoehto oli aloittaa kipu- ja antibioottilääkitys etukäteen ja tehdä itse toimenpiteet myöhemmin, vapun jälkeen. Sen lisäksi, että eläinlääkäri katsoi koiran suuhun ja totesi, että ainakin neljä hammasta tulisi poistaa, hän myös kuunteli vanhan koiran sydämen, tarkisti lämmön ja otti verikokeen varmuudeksi siitä, että eläkeläiskoira olisi turvallista nukuttaa jatkotoimenpiteissä. How much to pay? 247 €. 
Sitten koitti vapun jälkeinen keskiviikko. Totolla oli aika hampaiden poistoon kello 14, se nukutettiin kello 14:15 ja kello 19:20 sain puhelun, että koira on nyt valmis matkaamaan takaisin kotiin. Herrakoiraa operoitiin sen verran pitkään, että aloin jo ennen seitsemää miettimään pahimpia mahdollisia skenaarioita vanhan koiran nukutuksesta… 
Operaatio oli kuitenkin sujunut hyvin, vaikkakin sen seuraukset olivat järkyttävät. Totolta oli poistettu yhteensä 17 hammasta! Lienee sanomattakin selvää, että jatkossa poika syö pehmeää ruokaa. Jo aiemmin aloitettu kipu- ja antibioottikuuri vedetään tietysti myös siinä ohessa loppuun. Ja entä paljonko tälle operaatiolle tuli hintaa? 855 €. Yhteensä koko hammasprojekti tuli maksamaan 1 102 €
Nyt koira voi hyvin ja yöpyy vielä seuraavan yön luonamme. Toistaiseksi se lepäilee pehmeällä pedillä, jonka tein sille häkkiin jotta muut koirat eivät pääse häiritsemään meidän pientä Totoroa. Piakkoin on varmasti myös kipulääkkeen aika, kipulääkettä annetaan kahdesti päivässä kuuri loppuun. Urhea velipoika Remu valvoo Toton häkin vieressä ja tarkkailee ystäväänsä, jonka suusta tulee vielä hieman verta, sillä kaikki yläposkihampaat poistettiin monen muun hampaan ohessa ja muutamissa kohtaa ikenissä on sulavat tikit. Auts.
Pöllämystynyt, hieman tokkurainen ja operaation jäljiltä takkupartainen Toto.

 
Remu pysytteli tokkuraisen ystävänsä lähettyvillä koko illan
Ennakointi on tärkeää, sillä hammasongelmien huomaaminen näin myöhäisessä vaiheessa todellakin johtaa radikaaleihin ja tyyriisiin operaatioihin. Jo pelkästään säännöllinen puruluiden syöttäminen karvakorville on paljon. 
Meidän taloudessa koirien ruokiin on lisätty säännöllisesti myös Plague Off -nimistä jauhevalmistetta sen jälkeen, kun barffaaminen ja varsinainen luiden syönti lopetettiin. Verkkosivuapteekin sivuilla kerrotaan, että Plague Off estää plakin muodostumista, poistaa hammaskiveä, edistää ienterveyttä ja ehkäisee pahanhajuista hengitystä. Vanhan pappatoton tilanne tietysti harmittaa, mutta on sitä ennenkin porskutettu menemään ilman hampaita vanhemmalla iällä. Toivotaan, että suutilanne saadaan jatkossa pidettyä hyvänä ja vuoden päästä olevassa kontrollikäynnissä eläinlääkäri toivottaa vain iloista kevään jatkoa…
313
Yleinen

6 kommenttia artikkeliin ”En voi olla korostamatta

 1. No hui, kylläpä tuli operaatiolle hintaa ja hampaitakin poistettiin melko monta!! Toipumisia Toto(ro)papalle!

  Enna barffaa, joten sen hampaat on ihanan puhtaat ja valkoiset. Huomasi kyllä heti eron, kun se viimeisellä tiineysviikollaan oli syömättä luita. Kyllä se luiden järsiminen vaan puhdistaa aika tehokkaasti! Ja se pahan hengityksen hajukin lähti kokonaan pois. 🙂

  Luna tällä hetkellä kaluaa vaan nahkapuruluita. Pitääkin muistaa kurkata sen suuhun!

 2. Voi Totoroa! Toivottavasti hammasongelmat pysyy nyt kurissa, ettei ole edessä toista operaatiota :/

  Meillä koirat rouskuttaa nappuloita, ja herkkupaloina puristeluita. Hukan hampaat just tarkistin yks päivä, ja sillä on jo hammaskiveä. Pitää vissiin hakea sitä Plaque Offia… herrakoirien tilannetta en edes ole tarkistanut. Rölli-terrierillä jauhe on auttanut, eläinlääkärikin oli sanonut ettei tarvitse alkaa poistamaan hammaskiveä kun jauhe on auttanut niin hyvin 🙂

 3. Herttinen sentään! Mikä hinta ja poistettujen hampaiden määrä!
  Onneksi suu on nyt hoidettu kuntoon! Elkulta poistettiin yksi syystä tai toisesta haljennut hammas joulun jälkeen ja jo se teki sen selvästi kipeän oloiseksi. Voin vain kuvitella tunnetta suussa, kun hampaita on lähtenyt 17!

  Tosin en voi olla kommentoimatta sitä, että meille on ell todennut hammasongelmien olevan perin tyypillisiä pienillä koirilla. Ennakoiva hoito onkin avainasemassa! Elviksellä harjataan hampaita. Plague offia söivät sekä Hanni että Elvis yhdessä vaiheessa ja mitään hyötyä siitä ei ollut. Se oli kertakaikkiaan yhtä tyhjän kanssa. Ell sanoikin siitä, että sitä kannattaa kokeilla, koska joillakin koirilla se toimii, muttei tosiaankaan kaikilla. :/

 4. Tämän luettua oli pakko kurkata omien koirien hampaita! :O

  Mä uskon vahvasti siihen, että hammasongelmat ovat myös perinnöllisiä. Ei sillä, etteikö siihen voisi vaikuttaa hammashuollolla. Meidän perheen edesmenneellä russelilla poistettiin säännöllisesti mätiä hampaita kaikista hampaidenharjauksista huolimatta. Lopullinen piikkikin tuli syystä, ettei sydänvikainen vanhus olisi kestänyt enää nukutusta, jota hampaanpoisto tarvitsi. Meidän brassi, joka on elänyt täsmälleen samalla hammashuollolla ja ruokavaliolla kuin edesmennyt russeli, on selvinnyt pelkällä hammaskiven poistolla. Ikää brassilla on nyt 11v.

  Omista koiristani Ava kerää huomattavasti herkemmin hammaskiveä kuin Ninni. Siitäkin huolimatta, että Avaa saa useammin luita syödäkseen kuin Ninni.

 5. En selvästikkään ollut ainoa, joka sai Toton tapauksesta jotain ajateltavaa! Olen tyytyväinen, että kokemuksemme innoittivat kurkkaamaan koirienne suuhun ja ajattelemaan hammashuoltoa ja sen tärkeyttä!

  Into ja Elna barffasivat molemmat nuoruusiässään. Into aloitti barffaamisen heti pentuiän jälkeen ja Elnaa barffasin muistaakseni suurin piirtein heti sen muutettua meille luovutusikäisenä – ja totta tosiaan hampaat olivat ihanan puhtaan valkoiset! Jokin aika sitten barffaus kuitenkin jäi, sillä meillä ei ollut sen jatkamiseen riittäviä resursseja. Vanha epäkäytännöllinen talo pienine keittiöineen ja jääkaappeineen oli niin hankala barffauksen kannalta, että päätin jatkaa barffausta sitten, kun resurssit siihen riittävät eikä koirien ruokinta tunnu aina niin hankalalta. Nappuloihin siirtymisen kyllä huomasi – paitsi ulosteen löysyytenä myös hampaisiin lisääntyneenä hammaskivenä. Kun Remu noin vuosi sitten muutti meille ja sen hengitys haisi pahalta, aloitin heti Plague Offin käytön ja se yhdessä puruluiden ja purutikkujen kanssa on onneksi pitänyt hampaat suhteellisen hyvässä kunnossa sekä Remulla, kuin myös Intolla ja Elnalla! Eli meidän porukalla Plague Off toimii hyvin, vaikka uskon kyllä, että sen tehoisuus voi olla täysin yksilöllistäkin.

  Kuten hammaskiven kerääntyminenkin. Remu ja Toto olivat samaan aikaan alle vuosi sitten hammaskiven poisto-operaatiossa, jonka jälkeen Remun hampaat ovat pysyneet kunnossa, mutta Toton tosiaankaan eivät. Eläinlääkärin mukaan myös sillä on todennäköisesti osuutta asiaan, että aiemmin veljesten hampaita harjattiin hammasharjalla säännöllisesti, mutta muutamien viime vuosien aikana koirat eivät ole edes nähneet hammasharjaa, vaikka niiden hampaista pidettiin huolta aktiivisesti noin kahdeksan vuoden ajan.

 6. Paluuviite: Elämä yllättää | Purematta paras

Vastaa