Tuoretoukokuu – ajatuksia koiran ruokinnasta & ARVONTA

Yhteistyössä Best-In

Pyöreitä kuun alussa täyttäneen tollerin uteliaisuus heräsi, kun kannoin kotiin kassillisen tuoreruokaa. Äkkiseltään ravitsemattomiksi lisäainepötköiksi mielletyt markettituotteet eivät suinkaan vastanneet sitä, mitä kääreet ja purnukat todellisuudessa pitivät sisällään, sillä tämä oli jotain uutta: tai ainakin jotain sellaista, mitä minä en koiranomistajana ollut noteerannut aiemmin.

Koiranruokinta ja -ravitsemusasiat ovat useimmiten sellainen soppa, johon en mielelläni työnnä lusikkaani. Saan säännöllisesti tiedusteluja siitä, mitä koirilleni syötän ja voisinko kirjoittaa ruokinta-aiheisen postauksen, mutta en ole halunnut ottaa asiaa puheeksi, sillä jo taannoinen lisäravinnekampanja oli varsinainen sohaisu ampiaispesään (tosin kaikkialla muualla, kuin blogini kommenttiosiossa).

Ymmärrän mielensä pahoittajia, enkä vähättele huolta. Olen elänyt vaiheen, jossa vertailin koiranruokasäkkejä eläinkaupan hyllyissä ja sen jälkeen vaiheen, jossa pidin koirannappuloita syntisinä. Silloin vietin tuntitolkulla aikaa netissä ja luennoilla imien itseeni tietoa koiran oikeaoppisesta ruokinnasta. Varhain keväällä vietin tuntikausia metsänkulmassa ja niityllä, jotta sain poimittua koirieni ruokavalioon nuorista versoista parhaimmat ravintoarvot.

Sittemmin lähdin armeijaan, jolloin jätinkin koiranhoitajalle säkin koirannappulaa ja armeijan jälkeen olin niin köyhä, että ostin koirilleni vuoroin keskitasoista, vuoroin keskitasoa hiukan halvempaa nappulaa – mutta aina sellaista, joka piti ulosteen kiinteänä eikä sammuttanut iloa ja loistetta koirieni silmistä.

WUFF’S -kuppiteline saatu blogin kautta. www.thinktoday.fi

Nykyisin otteeni koiran ruokintaan – kuten kasvatukseen ja koiran kanssa harrastamiseenkin – on varsin rento. Toisinaan tilaan lihat ja luut kasvis-soseineen pakastimeen, toisinaan ostan säkillisen nappulaa. Toisinaan koirat elävät metsästäjiltä tai kalastajilta saadulla ylijäämälihalla ja toisinaan jollain muulla. Keskiössä on oikeastaan ainoastaan vain se, että koirien vatsat on totutettu pilkkomaan ravintoa kaikissa niissä muodoissa, joissa keksin sitä niille tarjota. Tunnistan faktat, mutten pidä tunkioilta tähteensyöjänä kesyyntyneen lemmikin ruokintaa tähtitieteenä.

Aihe on sellainen, etten halua liiemmin sukeltaa siihen nytkään. Arvostan jokaista koiraansa ruokkiva koiranomistajaa sillä uskon, että meillä kaikilla on lopulta vain yhteinen tavoite; koiriemme hyvinvointi.

Ole hyvä -ruokakulho saatu blogin kautta. www.kindfordogs.fi

Siis mitä tarkoittaa tuoreruoka?

Vaikka markettien muovikääreisillä pötköillä on perinteisesti ollut arveluttava maine, Best In -tuoreruoka on jotain sellaista, mitä ei noin vain kannata sivuuttaa. Tuoreruuat eivät ole oikeastaan yhtään hullumpi vaihtoehto, sillä niissä ei ole lainkaan säilöntä-, maku- tai väriaineita eikä keinotekoisia raaka-ainemassoja.

Tuotteiden sisältämät lihat ja elimet (aivan, kuten kasviksetkin) ovat ihan oikeita, kotimaisten tuottajien toimittamia laatutuotteita ja esimerkiksi ekonaudan- ja possun padoissa on käytetty vain luomulihaa ja luomukasviksia, mikä on ainakin allekirjoittaneelle tosi kova juttu.

Näissä tuotteissa ei myöskään käytetä jätelihaa, vaan kaikki sian, naudan ja broilerin liha on elintarvikekelpoisista ruhoista.

Kaiken kaikkiaan tuotteiden koostumus ja tuoteselosteet ovat hyvin yksinkertaisia ja selkeitä, eivätkä ne jätä mitään arvailujen varaan. Esimerkiksi kanamurekkeessa on vain kotimaista kanan- ja sianlihaa, elimiä, vettä, riisiä, porkkanaa, papuja, kananmunia, herneitä, kurkumaa sekä vitamiini- ja kivennäisaineita. Tuotteiden lihapitoisuus lukee pakkauksissa tuotetietojen yhteydessä ja esimerkiksi Best-Inin kotisivuilla olevan työkalun avulla voi kartoittaa valikoimaa, josta voi oman mielensä mukaan jättää pois vaikka sianlihaa sisältävät tuotteet.

lihan ja kasvisten Kypsennys parantaa sulavuutta vatsassa – mutta ravintoaineet ovat herkkiä kuumuudelle

Best-In on ratkaissut kypsennyksen ja vitamiinien ristiriidan hauduttamalla tuoreruoat hitaasti alle sadassa asteessa, jolloin ravintoaineet pysyvät tallessa, mutta tuotteet käyvät edelleen esimerkiksi koirille, joilla on vaikeuksia sulattaa täysin raakaa lihaa.

Nämä arjessa nokkelat ja maistuvat ateriat osoittautuivatkin meillä varsinaiseksi hitiksi, sillä siinä missä ne käyvät pääruuaksi ja lisukkeeksi, ne sopivat pakastettuina myös täydellisesti kongien ja aktivointilelujen sisälle tuomaan piristystä ja viilennystä helteisille kesäpäiville.

Koiraraadin tuomio

Kulinaristina ja hiljaisena hallitsijana tunnettu Into tarkkaili kuvaustouhujani etäämmältä. Se murisi hiljalleen aina, kun joku malttamattomista whippeteistä oli asettelemassa itseään näkymättömän jonon ohi kerjuulle.

Täällä ei etuilla, pöydän takaa kuului vaimeasti. Kaikesta pystyi päättelemään, että tuoretuotteet tuoksuivat koirien nenään aivan ihanilta, sillä niin paljon mielenkiintoa ne herättivät ympärilläni uteliaina tarkkailevissa koirissa.

Tuoretoukokuu -kampanja, jonka tarkoituksena on kumota tuoreruokintaan liitettäviä ennakkoluuloja, osui oikein hyvään saumaan. Koko toukokuu on ollut meille varsinainen juhlakuu, sillä Into täytti 10. päivä pyöreät 10 vuotta ja sankaria on sen puolesta hemmoteltu paitsi laatuajalla, uintiretkillä, lelulla ja herkuilla, myös ennen kaikkea Best In -tuoretuotteilla, jotka ovat ainakin Inton mielestä oikein oivallinen vaihtoehto niin juhlaan kuin arkeenkin.

Olen samaa mieltä. Yllätyin siitä, miten hyviä tuotteita päivittäistavarakaupoista nykyisin löytyy. Lisäksi minua ilahdutti pienen paikkakunnan runsas ja monipuolinen Best In -valikoima: ihan jokaista verkossa esiteltyä tuotetta ei löytynyt, mutta sen verran runsas valikoima, että uskon, että tällä kylällä juhlivat niin ruoka-aine allergiset nelijalkaiset kuin myös muuten nirsot kaverit.

Sen lisäksi, että tuoretuotteilla on hyvät ja selkeät tuoteselosteet, hyvä saatavuus ja koirilta kysyttäessä myös herkullinen haju- ja makumaailma, pidän myös tuotteiden koostumuksesta.

Sekä pienemmät 340 gramman kippotuotteet että kilon pötköt ovat molemmat koostumukseltaan sellaisia, että ne pystyy hyvin paloittelemaan osiin, mutta myös mörssäämään vaivatta muun ruuan sekaan tai sellaisenaan syötettäväksi. Koirillakaan ei tunnu olevan valitettavaa – ne kiertävät vielä vartin ruokinnan jälkeen toistensa ruokakulhoja etsien vielä pienimmätkin muruset talteen.

arvonta: Voita 30 euron Best-In -arvokortti

Mikä parasta, Best-In on mahdollistanut blogini lukijoille arvonnan! Voit voittaa kotimaisia Best-In tuotteita 30 euron edestä suoraan oman lähimarkettisi hyllyiltä! Arpajaispalkinto on sen verran arvokas, että sillä voi hyvin käydä lunastamassa vaikkapa Inton lempisetin: tuoreruokaa, pakasteita ja kananfileitä.

Nyt kun olen avannut yhtä blogihistoriani kysytyintä ja eniten uteliaisuutta herättänyttä aihetta, haluaisin tietää, mikä muu siellä ruudun toisella puolen kiinnostaa. Eli mistä haluaisit lukea – tai minkä aiheen kimppuun lähettäisit tutkivan koirajournalistin? 😉 Kiinnostaako kenties jokin seikka neljän koiran arjessa, rotueroissa tai peräti se, kuka hihnan päässä vaikuttaa?

Kerro vastauksesi tämän postauksen kommenttikentässä. Kaikkien kommentin jättäneiden kesken arvon 30 euron Best-In -arvokortin sunnuntaina, eli viimeinen osallistumispäivä on 26.5. Jätä kommenttisi yhteyteen sähköpostiosoite tai IG-tunnus, jonka kautta tavoitan sinut, mikäli voitto osuu kohdallesi. Hyvää arpaonnea ja herkullista tuoretoukokuuta joka koiralle!

Arvonta on päättynyt! Kiitos kaikille osallistuneille!

Jos haluat pysyä perillä tulevista arvonnoista, ota Purematta Paras seurantaan Instagramissa tai Facebookissa.

43

55 kommenttia artikkeliin ”Tuoretoukokuu – ajatuksia koiran ruokinnasta & ARVONTA

 1. Ihanaa kun teillekkin löytynyt nuo best in -tuoreruuat ? Juurikin helppous ja hyvän laatuset ruuat ovat tärkeitä asioita. Nykyään ei vaan riitä aika taikka energia juosta joka kauppaa läpi. Säästää aikaa ja vaivaa hommata koiran ruuat samalla kauppareissulla ?

  Kiinnostaisi lukea teidän arjesta. Ja kokemuksia erilaisista kohtaamisista koiralenkeillä. Juurikin ohitustilanteet ? huomannut itsekkin että se on monesti oma taiteen lajinsa ??

  Ihanaa tulevaa kesää! ?

  Hanna ja Tumppi

  @hannahtuulia

  https://aktiivinensohvaperuna.blogspot.fi

 2. Kaikki ehdottamasi kiinnostaa. Ehkä eniten miksi/miten päädyit neljään koiraan ja juuri näihin rotuihin 🙂

  Ruokintavaiheesi kuulostavat samalta kuin meillä. Oli se vaihe kun mittasin ja laskin kaiken tarkasti ja keräsin ulkoa mustikan varpuja. Sitten tuli omilleen muutto ja jahtivahdin nappula. Nykyisellään menee lihaa ja nappulaa, milloin mitäkin enemmän ja vähemmän.

 3. Mua kiinnostaisi miten SKOI vaikutti/ei vaikuttanut koiraharrastukseesi. Tuliko ajatusta esimerkiksi ottaa sakua/malia ja jatkaa vaikka jälkeä, suojelua tms.? ?

 4. Kiinnostaisi lukea jonkinlainen oikein yksityiskohtainen analyysi Whippetistä rotuna! 🙂

  Best-In tuotteet on muuten ihan mahtavia ?

  • Heippa! Arpaonni kohtasi SINUT! ? Paljon onnea voitosta, laita mulle sun yhteystiedot niin saat voittosi postissa!

 5. Kiinnostaisi lukea pidempi juttu laumanjohdosta ja päätöksista miksi valinnut juuri nämä kyseiset rodut/koirat ja muutenkin vähän jotain koirahistoriaa ja ajatuksia yleisesti omista roduista.

  IG: metsan_sudet

 6. Mä odotan erityisesti whippettien vaatepostauksia 🙂 Muutenkin kuulumisia on aina kiva lukea. Instassa tulee kuulumisia tosin seurattua jo, mutta jotain ”analyyttisempaa” lukee myös mielellään!

  @veikkowhippet maistelee mielellään kaikkea uutta!

 7. Hei itseasiassa kiinnostaa kovasti se kuinka olet näihin neljään aikojen saatossa päätynyt ja kuinka koirat ovat pikkuhiljaa hioutuneet yhteen? Onko neljän koiran kanssa tullut pienempiä tai suurempia tappeluita esimerkiksi juuri ruoasta tai sinun huomiostasi? Ja kuinka armeija aikasi vaikutti koiriin?

  Kiitos hyvästä ruokapäivityksestä. Olen itse jaksamisen äärirajoilla ollut jo hetken ja etsinyt helpompaa ja mahdollisesti halvempaa ratkaisua kolmen koiran, joista yksi nykyään nirsoilee, ruokintaan. Tämä uutuus lähtee kokeiluun kyllä vaikka arvonnasta ei voittoa napsahtaisikaan 🙂

  Meidän aloittelevan nirsoilijan löytää ig:stä nimellä @vainsheldonjutut

 8. Koirien ruokajuttuja lukisin mielelläni enemmänkin ja koira-arki kiinnostaa aina! 🙂 @monicaailio

 9. Näin kroonisena koirakuumeilijana kiinnostaa ehdottomasti neljän koiran arki; miten tähän päädyttiin, miten elämä sujuu, ja niin päin pois 😀 Myös tuotearvostelut erityisesti vaatteista olisivat tervetulleita.

  @tottelemattomuus

 10. Neljän koiran arki, ruokinta, harrastukset ja vaatepostaukset kiinnostaa eniten jos jotain pitää osata valita. Meidän herkkusuille varmasti kelpaisi tämä palkinto!

 11. Huippu blogi, jonka jokaista postausta odottaa yhtä innolla! Yhtäkään ei-kiinnostavaa juttua en ole blogissasi vielä lukenut. Jos jotain pitäisi toivoa, niin rehellistä tekstiä whippetistä rotuna.

 12. Lauman yhteiselo on aina kiinnostava aihe. Itsekin haaveilen isommasta laumasta ja aina mietityttää, miten kemiat koirien kesken tulisivat pelaamaan ja miten konfliktitilanteet ratkaisee v kannattaisi ratkaista.

 13. Kuulostaapa mielenkiintoiselta tuoteperheeltä! Álgu kulinaristina varmasti arvostaa tällaista arvontaa 🙂

  Aiemmin onkin jo tuotu esiin mua kiinnostavia juttuaiheita. Erityisesti miksi päädyit juuri näihin rotuihin.

  IG: alguthesmoothcollie

 14. Kiinnostaa lukea lauman arjesta ja myös tämän kaltaiset tuotetestausjutut on mielenkiintoisia!

 15. Eri rotujen luonne-erot olisivatkin mielenkiintoisia ja se, miten erot käytännössä vaikuttavat arjessa. Koirien toimiminen yhteen ja se miten ollaan päästy tilanteeseen, että kaikki toimii kiinnostaa. Sekä näkemykset koiran kasvattamisesti, mitä pidät tärkeänä pennun kanssa yms. Toivottavasti juuri näistä et ole jo kirjoittanut, blogisi on mahtava ja ihanaa luettavaa!
  @dougierakas

 16. Täytyypä itsekin kokeilla näitä Best- In-tuotteita! Meillä käytetään paljon kongeja, jotta koiralla olisi mieluisaa puuhaa yksinolon aikana, joten vaihtelut niiden sisältöihin ovat tervetulleita. Tykkään kovasti blogisi maanläheisestä ja inhimillisestä otteesta, joten esimerkiksi ihan perusarjestanne kertovat jutut ovat mieluisia (etenkin Alpi-tarinat!).

  Minusta olisi myös mielenkiintoista lukea juttuja siitä, miten olet kehittänyt/pyrkinyt kehittämään suhdettasi ja ymmärtämistäsi koiriisi.

 17. Meillä ollaan jo muutamia näistä keretty testaamaan, toivottavasti arpaonni suosii meidän noutajalaumaa että päästäis testailemaan lisää. Ruokintaan ja käyttäytymiseen liittyvät jutut kiinnostaa tämän lauman narun jatketta eniten. ?

 18. Kaikki jutut on olleet mielenkiintoisia, etenkin kaikki koirien käyttäytymiseen ja ihan perusarkeen liittyvät kirjoitukset. Tällä hetkellä eniten kuitenkin kiinnostaisi tietää mitä Elnalle nyt kuuluu? <3 Mieluusti osallistumme arvontaan, IG: @annantollerit

 19. Kiinnostaisi mitä harrastatte sisätiloissa kotona, jos ei jaksa aktiivisesti osallistua tokoihin, agilityyn, rallytokoon jne.
  Lisäksi miten teillä hoidetaan hammashuolto?

  Mielelläni kokeilisin palkintotuotteita, nyt valmistan koiranruoan itse keittämällä. Tiedätkö muuten miten nämä tuotteet reagoivat kuivaamiseen (samalla lailla, kun ihmisten ruokaa kuivataan), jos niistä tekisi koirille retkiruokaa?

 20. Äskeinen tuli ilman nimeä, sori!
  Ruokinnasta ja laumasta olisi kiva kuulla lisää!:)
  Osallistun arvontaan ?

 21. Olisi kiva kuulla siitä, millainen tyyppi teidän laumaan seuraavaksi tulee, kun sulla on niin monentyyppisestä koirasta kokemusta!

  @lenniandvilppu

 22. Vau, olipa mielenkiintoinen postaus!

  Ruokinta-asiat kiinnostaa aina, herkkävatsaisen (tai sellaiseksi muuttuneen) corgin emäntänä sitä tulee jatkuvasti seurailtua kaikkea koirien ruokintaan liittyvää. Olisi myös mielenkiintoista kuulla (jos ei ole postausta jo aiheesta), minkälaisia treeni- tai muita herkkuja sekä järsittäviä teillä koirat saa. 🙂 Aktivointilelut mainittiinkin jo tässä, mutta noin muuten!

  Jos pitäisi muuta kuin ruokintaan liittyviä juttuja ehdottaa, niin lihashuolto on toinen osa-alue mikä kiinnostaa. 🙂

 23. Laumastasi, miten päädyit näihin rotuihin ja kuinka arki niiden kanssa sujuu/on sujunut ?

  @smoothielli

 24. Harvoja blogeja jaksan säännöllisesti seurata, mutta blogisi on koukuttanut minut täysin.

  Haaveilen, että joku päivä minulla olisi whippet villakoirani kaverina. Tykkään lukea maanläheisiä postauksiasi millaista elämä on whippettien ja koiralauman kanssa. Kerrot myös koiranomistajan elämästä avoimesti. Siihen on helppo samaistua.

  Toivon, että jatkat monipuolisia postauksiasi. On kiva lukea juttuja teidän arjesta, ruokinnasta, eläinlääkärikäynneistä ja toivoisin postausta koirien tarvikkeista ja vaatteista.

  Aurinkoista kesää!

 25. Tämä olikin tarpeellinen postaus. En ole aiemmin törmännytkään sivuihisi, mutta pitääpä tutustua tarkemmin. Rehellisiä tuotetestauksia luen aina mielelläni, joten ne kiinnostaa myös jatkossa ?

 26. Arjesta koiriesi kanssa ja miten ne ovat päätyneet sinulle 🙂 Myöskin minkälaisia ongelmia teillä on ollut.
  Mukana!
  @floralhest

 27. Mukana arvonnassa.

  Eniten kiinnostaa miten päädyit nykyisiin rotuihin, arki neljän koiran kanssa käytännössä ja tulevaisuuden suunnitelmat/haaveet/rodut.

  ig hulluholsku

 28. käyttäytymisjutut kiinnostavat, itsellä kaksi koiraa, joista toinen ”herrahankala”

 29. Olipa mielenkiintoinen tuotenosto! Olen kiinnostunut vinkeistä koiran yksinolemisen opettamiseen – oletko ikinä joutunut paneutumaan asiaan tai tiedätkö hyviä vinkkejä?

 30. Ihan perusarjesta ja sen kommelluksista sekä lenkkeilystä eri tyyppisten koirien kanssa, luonne-eroista ohituksissa ym. Olisi myös kiva saada erilaisia aktivointivinkkejä! Tämä oli tosi mielenkiintoinen juttu, en ole aiemmin kuullutkaan kyseisistä tuoreruuista ja niitä olisikin kiva kokeilla 🙂

 31. Kyllä ehdottomasti ruoka asiat kiinnostaa lisää.
  Paljon tunteita herättävä raakaruokinta ja barf.
  Ja näihin oleellisesti liittyvät vitamiinilisät.
  Meillä kolme koiraa jotka pääsääntöisesti syövät lihaa joten kaikki siihen liittyvät artikkelit ja julkaisut kiinnostavat meidän laumaa ?

 32. Kiinnostaisi lukea muun muassa teidän arjesta, koulutuksesta ja harrastuksista sekä siitä, miten olet päätynyt juuri näihin rotuihin 🙂

 33. Normi arki kiinnostaa aina, koska sitähän me suurimmaksi osaksi koirien kanssa vieteetään 🙂 Jos teillä on harrastuksia myös ne kiinnostavat ja ruokinta myös 😉

  @saakoi

 34. Kiinnostaa lukea neljän koiran arjesta. Myös matkustelusta olisi kiva lukea. Osallistun arvontaan.

 35. Kaikki koira arkeen liittyvä kiinnostaa. Tähän mennessä blogissasi on ollut kiinnostavia juttuja. marika_and_topi_the_sheltie

 36. Koirien erikoisruokavaliot esimerkiksi sairausten hoidossa ja ehkäisyssä kiinnostavat minua kovasti!

 37. Vanhenevan koiran ruokavalio kiinnostaa ja muutenkin koiran seniorivaiheen herättämät ajatukset.

 38. Onpa ihana arvonta käynnissä! Meillä noita syötäisiin hyvällä ruokahalulla 🙂

  Minua kiinnostaisi tietää, miten olet päätynyt rotuihin? Ja kuinka olet opettanut yksinolot, jos joku jää kotiin kun muu porukka lähtee?

 39. Treeni palkkoihin kovasti kaivataan vaihtelua. Henkilöetsinnässä ruualla palkkautuva koira olisi ihana päästä yllättämään extraa herkuilla ja mikä parasta koira saisi itselleen täyttä ruokaa eikä lihapulla tai makkara – yliannostusta. Best-in tuotteet voisivatkin olla hyvä vaihtoehto.
  Kovin mielelläni lukisin koirien arjesta ja ruokinta kiinnostaa aina.

Vastaa