Varustevinkit koiran kanssa ulkoiluun – poimi nämä!

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä tuotteisiin, joita suosittelen

Into mutatuntumalla 2008.

Koirien ansiosta tiedän, miltä tuntuu kävellä sateen pehmittämällä sänkipellolla. Se tuntuu siltä, kuin se yrittäisi niellä mutaan uponneet kengät kokonaan sisuksiinsa.

Tiedän, miltä tuntuu, kun pakkanen puree poskipäitä ja tiedän, miltä tuntuu, kun viimein pitkän talven jälkeen valoa riittää taas iltaan ja luonto herää henkiin. Tiedän ne henkeäsalpaavan kauniit auringonlaskut kevätiltoina.

Ja tiedän, miltä tuntuu, kun rankkasade yllättää kesken hellepäivän lenkin. Kun kaikki vaatteet ovat liimautuneet ihoon kiinni ja kengät tulvivat vettä jokaisella askeleella. Kotiin saavuttua ei voi olla aivan varma, kuuluuko vielä mennä suihkuun vai riittääkö, että hiukset kuivaa ja päälleen vaihtaa alusasuista alkaen jotakin kuivaa.

ei ole olemassa huonoa säätä, on vain vääränlaisia varusteita

Heh, Suomessa päivittäin ulkoilu ei aina ole helppoa tai äkkiseltään mukavaakaan, mutta oikeiden varusteiden ansiosta hommaa voi helpottaa huomattavasti.

Jos ulkoilusta osaa tai opettelee nauttimaan joka säällä, päiväkausia jatkunut tihkusade ei enää olekaan muuta, kuin olosuhde muiden joukossa. Samoin voi ajatella purevasta pakkasesta, jonka läsnäolon olen tuntenut poskipäissäni viimeisen viikon ajan päivittäin ulkoillessani!

Panosta hyviin kenkiin – ne maksavat, mutta ovat sen arvoiset

Lähdetään liikkeelle hyvistä kengistä! Hyviin kenkiin kannattaa panostaa. Asian huono puoli on se, että se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle, joten en voi kertoa muusta, kun omista kokemuksistani.

Pari vuotta sitten ostin huomattavan arvokkaat vaelluskengät. Pistin silmät kiinni ja maksoin ostokseni, koska tiesin sijoittavani huolettomiin ja mukaviin retkiin koirieni kanssa.

Kengät olivat laadukkaat, kestävät ja hyvässä maineessa – mutta en ottanut niitä sittemmin koskaan mukaani metsäretkille. Ne tuntuivat liian painavilta, raskailta ja kömpelöiltä. Haastavissa metsäolosuhteissa eteneminen ei luonnistunut niiden kanssa ketterästi, joten kengät päätyivät kaapin perälle odottamaan parempia aikoja.

Vuotta myöhemmin päädyin samaan kenkäkauppaan alennusmyyntien johdattelemana, ja ostin kahdet korkeavartiset kengät, jotka veljeni asiantuntemuksen mukaan ajoivat saman asian kun vuosi aiemmin ostetut, kaapin perälle unohtuneet kengät. Ostokseni oli kuulemma typerä, mutta tein sen silti.

Vaikka kenkien malli oli hyvin samankaltainen kuin ensimmäisten vaelluskenkieni malli, uudet kengät istuivat jalkaani paremmin ja päätyivät sittemmin lukuisille, arkisillekin kävelyille ja pidemmille päivävaelluksille. Kenkien tärkein ominaisuus onkin se, että ne vetää mielellään jalkaansa ja niitä tulee käytettyä!

Valtaosan lenkeistä – eli keväästä ensilumien tuloon saakka – kuljen noissa kuvan lenkkareissa. Ne ovat luottokenkäni, mikä ei varmaan jää kuvastakaan epäselväksi. Toisinaan – kuten kuvastakin saattaa päätellä – ne päätyvät olosuhteisiin, joihin fiksumpi olisi alunperinkin valinnut kumisaappaat.

Ja sellaisetkin minulta kyllä löytyy. Nokian vaelluskumisaappaat ansaitsevat kunniamaininnan. Ne ovat varsinainen löytö, josta voin kiittää aikoinaan Partioaitassa työskennellyttä veljeäni. Parempia kumisaappaita ei ole! Ne käyvät maalle ja kaupunkiin, eikä ne jalassa edes muista kävelevänsä kumisaappaissa, mikä joissain toisissa malleissa saattaa tuntua lompsimiselta. Saappaat ovatkin palvelleet minua uskollisesti jo 9 vuoden ajan, eikä niissä vieläkään ole ainuttakaan reikää. Toivottavasti meillä on vielä vähintään yhtä monta vuotta edessämme!

Talviaikaan nastalliset Icebug -kengät ovat varsinainen valttikortti. En aio enää ikinä viettää Suomessa yhtäkään talvea ilman näitä. Käytän lenkkarimallin Icebugeja helposti marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka, sillä ne lisäävät pitoa huomattavasti paitsi jäisellä tai lumisella asvaltilla, myös jäisillä ja lumisilla metsäpoluilla. En voi enää ymmärtää, miten olen muinoin voinut elää lukuisia talvia ilman nastallisia kenkiä!

Remmilenkkeilyn suola – Lämpimät ja pitävät käsineet

Syys- ja talviaikoina en juurikaan tee kompromisseja käsineiden suhteen. Sen lisäksi, että käsineiden tulee lämmittää ja pitää tuulta, niissä täytyy olla hyvä pito.

Kuvassa etummaisina olevien hanskojen sormenpäissä on erikoistekstiilit, joiden ansiosta puhelimen kosketusnäytön käyttäminen onnistuu riisumatta hanskoja, joten nämä jos mitkä ovat kaikin puolin käytännölliset Suomen toisinaan hyvinkin viimaisiin keleihin.

Empiiristen tutkimusten pohjalta väitänkin, että kaikkein parhaimmat käsineet koirien ulkoiluttamiseen löytyy tavaratalojen tai erikoisliikkeiden ratsastajille tarkoitetulta osastolta. Ratsastushanskoissa yhdistyvät niin pito, kuin käytännöllisyyskin: ne ovat kädessä kevyet ja näppärät. Esimerkiksi Horzen verkkokaupassa on laaja valikoima täydellisesti myös talutushihnojen käsittelyyn sopivia hanskoja, joissa pitoa riittää myös yllättävien muuttujien osuessa lenkin varrelle.

Perinteiset ja erittäin lompakkoystävälliset näppylähanskat ovat myös osoittautuneet omalla kohdallani varsinaisiksi klassikkohanskoiksi koirien kanssa touhutessa. Niiden sormenpäät kuluvat omassa käytössäni nopeasti puhki, mutta se on toisaalta myös toivottu ominaisuus: sormikkaiden auenneet sormenpäät mahdollistavat hyvän tuntuman nakkitaskun kaiveluun ja koirien palkkaamiseen lenkillä.

Näe ja tule nähdyksi – otsalamppu ja heijastintuotteet

Kahta en vaihda: otsalamppua ja heijastinliiviä! Otsalamppu tuo huikean paljon mahdollisuuksia talviulkoiluun, kun ilta-aikaan käytettävissä on myös syrjätiet ja metsät. Jos koirilla on heijastinliivit, otsalamppu spottaa hyvin ympärillä liikkuvat karvakuonot.

Käytän myös itse heijastinliiviä, sillä on vähintäänkin reilua, että kanssaulkoilijoilla on mahdollisuus havaita minut olin sitten metsässä tai suojatiellä. Koirillani ehdoton suosikkituote on Boettin heijastimet lukuunottamatta pitkäkarvaista Intoa, jolla on heijastinpinta-alaltaan suurempi Hurtan heijastinliivi.

 

Pistetäänkö ulkoilua helpottaaksemme parhaat varustevinkit jakoon? Kirjoitin reipas vuosi sitten Revolution Race -housuista, joihin olen edelleen ollut tyytyväinen. Voit lukea artikkelin tästä. Käytän näitä housuja edelleen lähes päivittäin, sillä ne menevät pitkälle talveen aluskerraston kanssa, ja kun sää äityy oikeasti kylmäksi, valitsen tilalle toppahousut.

Minkälaisia suosituksia sinulla on ulkoiluvarusteiden suhteen? Minkälaiset ovat parhaimmat sukat, kerrastot ja sadetakit – mitä suosittelet?

 

63

10 kommenttia artikkeliin ”Varustevinkit koiran kanssa ulkoiluun – poimi nämä!

 1. Pilkkihaalarit! Jos käy koirapuistossa tai muuten juoksuttaa koiraa niin, että koira juoksee ja itse pysyy enimmäkseen paikallaan niin kylmyys hyökkää varsin nopeasti. Pilkkihaalarit pelastaa. Toisekseen kun koira vaatii pihalle keskellä yötä niin haalarit vaan yökkärin päälle ja pihalle.Nopeaa ja helppoa. Sitten kun hankkii vielä haalarit, joissa kunnon lumiresori (ja yhdistää ne vielä pitkävartisiin saappaisiin), voi mennä koirien kanssa vaikka minkälaiseen hankeen ilman että on lunta kengissä tai selässä. Mulla haalareissa on vielä bonuksena hirveä määrä taskuja, joihin mahtuu kaikki kakkapusseista lelupalkkaan. Kaunein mahdollinen asu haalari ei ole, mutta käytännöllisyydessä se on verraton. Ja nykyiset haalarit eivät ole enää edes ihan hirveimmästä päästä ulkonäöllisesti.

  • Hei pilkkihaalarithan on ihan nerokas vinkki, hyvä kun mainitsit! Mulla ei itselläni (vielä) ole, mutta aion ehdottomasti hankkia juurikin näistä käytännön syistä. Osaatko sanoa minkä merkkinen oma haalarisi on tai mistä olet sen hankkinut?

   • En tiedä mistä omat haalarini ovat, sillä sain ne aikoinaan joululahjaksi mutta Motonet, Puuilo, Hongkong ja muut vastaavat ovat varmaan hyviä paikkoja aloittaa etsintä 🙂 Ja tietysti myös paikat missä myydään kelkkailijoille vaatteita.

 2. Mulla oli penskana kelkkailuhaalari. Sellanen oikein superlämmin ja karvareunuksisella hupulla varustettu haalari, jolla tarkeni partioleireillä ja mäenlaskussa. Sellasen kun löytäis, niin ois kyllä bueno. Tarkenis koirienkin kanssa metsässä ja pelloilla ja missä nyt haluankin antaa niiden rallattaa vapaasti niin kauan että ylienerginen bretonipoikakin toteaa että päikkärit vois olla kivat 😀

  Sellaset hanskat ois kans kiva löytää, jotka ois lämpimät (terveisin vilukissa, jonka sormia paleltaa hetkessä), ja sen verran ohuet, että mahtuu fleksikotelosta läpi. Kangashihnojen kanssa ei tätä ongelmaa ole, mutta meidän kaikkien mielenterveyden takia me käytetään fleksejä. (Bretonipoika liittyy vahvasti.)

  • Hei mullakin oli jonkin sortin haalari (silloin 11-vuotiaana) kun talviaikaan kuljettelin Niki -pentua ilta-aikaan pitkin talvista kylää. Se oli kyllä tosi näppärä, miksei aikuisille yleisesti ole haalarivalikoimaa – paitsi sitten niitä pilkkihaalareita! Nyt haalaritutkat täysille ja keväiseen haalarin hankintaan – niitä lienee pian jo saavan hyvään hintaan. Saa linkittää! 😀

   En olekaan tullut ajatelleeksi fleksilenkkeilyn ongelmaa talvisin. Pistetään korvan taa, ehkäpä tällekin löytyy ratkaisu!

 3. Hyviä vinkkejä! Kengistä täysin samaa mieltä, nastakengistä en luovu! Revolution Race -housut ei riitä tälläselle vilukissalle edes kerraston kanssa näillä ilmoilla, tuuli menee täysin läpi. Muuten olen kyllä housujen suuri fani.

  Mulla on koiralla ja itsellä lisäksi valovilkut (itsellä tämä: https://www.gigantti.fi/product/wearables-ja-harjoittelu/liikuntavalineet-ja-tarvikkeet/GLEDARM15/goji-armband-led-valaisinhihna), jotta muutkin koiran ulkoiluttajat pimeellä näkee meidät. Mikään ei ärsytä itseä niin paljon, kuin pimeillä metsäteillä yhtäkkiä eteen ilmestyvä koira, jota ei tosiaan nää kuin metri ennen kohtaamista.

  Itsellä palelee sormet älyttömän helposti, joten paksuilla rukkasilla on mentävä (parhaat mihin olen törmännyt: https://www.retkitukku.fi/kombi-spooky-toppakasineet.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=lowerfunnel), eivät tosin valitettavasti vaikuta kovin pitäviltä, eivätkä mahdu todennäköisesti fleksikotelosta.

  • Kiitos vinkeistä! Mullakin on kovemmilla pakkasilla Revolution Race -housujen sijasta ihan lasketteluhousut (henkseleillä!), mutta viime talvina niille ei ole ollut ihan hirveän paljoa käyttöä. Hyvä on kuitenkin olla, ja olenkin käyttänyt niitä nyt viimeiset pari viikkoa. 🙂

 4. Tänä vuonna tuli hommattua kari traan merinovillainen aluskerrasto, mikä on ollut ehkä paras ostos aikoihin! Syytä toki ollakin, sillä ovat aika arvokkaat. Mukavan lämmin ja kestää pitkääkin ulkoilua, ei muutu kylmän nihkeäksi missään vaiheessa. Toinen on merinovillasukat, pysyy jalka mukavan lämpöisenä läpi lenkin. Toimivat myös lasketellessa, missä ajoittain hikoilee ja ajoittain oleilee paikoillaan.

  Tämä (ja aiempi linkkaamasi kirjoitus) sai minut vakuuttumaan lopullisesti revolution race housujen laadusta, ja nyt pistän sellaiset tilaukseen. Kaupassa olisi ihan mukavan näköisiä fleecejäkin. Aiemmassa kirjoituksessa kerroit ostaneesi samalta puljulta illusion fleecen, joka kyllä ikävästi nukkaantui jo viikon käytössä. Oliko fleece loppujen lopuksi oston väärti? Itseäni pieni nukkaantuminen ei haitaa, mutta ovathan nuo jo ihan arvokkaat eli saisivat kestää.

  • Parempi vastata myöhään, kuin ei milloinkaan! Hankitko sellaisen ihanan kuviollisen aluskerraston? Olen itsekin ihaillut niitä, ovat niin suloisia, että sellaisen jättää mielellään talvilenkin jälkeen päällensä vielä hetkeksi lenkin jälkeenkin (jos siis kyseessä on ollut kevyempi lenkki)! Ihan huikeaa, jos on vielä käytännöllinenkin. Täytyy varmaan pistää korvan taakse ja pyrkiä hankkimaan itsekin!

   Saitko jo housut ja mitä mieltä olet niistä? Fleece kyllä nukkaantui heti, mutta on edelleen käytössä – vaikkei nukkansa puolesta laadukkaalta näytäkkään. On kuitenkin sopivan lämmin niin talvella takin alle, kuin kesäiltoihinkin. Mitoitukseltaan minulle juuri täydellinen ja pitkät hihat ja korkea kaulus on pelkkää plussaa. Olen suunnitellut yhteydenottoa nukkaantumisen tiimoilta valmistajalle, mutta en ole sitä toistaiseksi tehnyt. Tulen kyllä mainitsemaan asiasta täällä blogissani heti, jos päädyn vielä juttusille kyseisen tahon kanssa!

 5. Paluuviite: RevolutionRace - Facebookista ja Instagramista tutut housut | Purematta Paras

Vastaa