Vinttikoirien vaatteet, osa 2: tuplafleecet pikkupakkasille

Kun alkusyksyn vilpakat aamut ja illat vaihtuvat marraskuun pikkupakkasiin, on aika vaihtaa vinttikoirien kevyet puserot lämpimämpiin tuplafleece -puseroihin. 

Nämä tuplafleecet ovat osoittautuneet Suomen sääolosuhteissa erinomaisiksi, sillä talvet tekevät tuloaan hiljalleen. Ei ole poikkeuksellista, että säätilat pyörivät nollan molemmin puolin vielä pitkään marras- ja joulukuussa. Sattumalta kohdalle osuvat pakkaspäivät vuorottelevat tihkusateisten nollakelien ja maksimissaan parin tai muutaman pakkasasteen välillä. Muistan jopa yhden talven, joka oli alusta loppuun saakka niin lauha, etteivät whippetit tarvineet ylleen lämpimämpää ja peittävämpää asua koko talvena!

Siinä missä tuplafleecet lunastavat paikkansa eritoten alkutalvesta, ne ajavat asiansa myös maalis-huhtikuun kevättalvisina päivinä. Silloin aurinko lämmittää paikoitellen, mutta hyytävän koleat varjopaikat muistuttelevat ulkoilijoita siitä, ettei talvi ole vielä kokonaan hellittänyt otettaan.

Mistä tietää, että koira palelee?

Pukeutumiskysymykset eivät aina ole helppoja. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen kurkannut ikkunasta tai lämpömittarista sään tilan ja lähtenyt itsekin liian vähäisissä varusteissa ulkoilemaan ymmärtämättä miten kylmä tuuli ulkona puhaltaakaan.

Omat, aikuisikään ehtineet whippettini ovat niin vilunarkaa kansaa, että mieluusti puen ne hieman liian lämpimästi, kuin hieman liian vilpoisasti. Vaikka whippettejä toppaisi kuinka, ne harvemmin ilmoittavat kuumuudesta läähättämällä, vaan ennemminkin nauttivat lämpimästä olostaan. 

Koiraa pukiessa on hyvä huomioida, että suurten lihasten olisi parasta jäädä vaatteiden alle suojaan paitsi pakkaselta, myös kylmänä puhaltavalta tuulelta. Varustehankintoja etenkin kylmälle pakkastalvelle tehtäessä on hyvä panostaa siihen, että tuulenpitävä, lämmin takki tai haalari peittää paitsi rintakehän ja selän, myös reisilihakset. Tässä artikkelissa esittelemäni tuplafleecet eivät peitä koiran etu- ja takapään suuria lihaksia. Tuplafleeet ovatkin omiaan tuulettomalle, tyynelle pikkupakkaselle nopeatahtiselle tai vapaana suoritettavaan ulkoiluun. 

Palelevan koiran tunnistaa paitsi hytinästä ja tassujen nostelusta, myös lihasten jäykistelystä. Koiran etenemistavasta saattaa kadota ns. jousto ja rentous, kun se köyristää selkäänsä ja etenee kylmällä kelillä lyhyillä askelilla töpöttäen. Tämä voi aiheuttaa kivuliaitakin lihasjumeja, joten asiaan kannattaa suhtautua vakavuudella. Koiran, jolla on riittävän lämmin ja mukava olla voi tunnistaa esimerkiksi koiran rennosta ja levollisesta olemuksesta, jolloin se ei esimerkiksi piipitä rauhattomasti.

Vaatteita kevytrunkoisille koirille

Nämä, kuten kesän jälkeen käytössä olleet kevyemmätkin puserot on tilattu SOFA Dog Wearin verkkokaupasta. Meillä jo kolmatta talveaan kohti kulkevat tuplafleecet löytyvät tšekkiläisestä verkkokaupasta nimellä Hachico NS-Home (double layer fleece sports jacket)

Vaikka pyrin kulutustottumuksissani suosimaan kotimaista, täytyy myöntää, että mitä vinttikoirien vaatteisiin tulee, SOFA Dog Wearin rinnalle on vaikeaa löytää kotimaista kilpakumppania. Valikoimissa on nimenomaisesti juuri vinttikoirille ja vinttikoirien tyyppisen rakenteen omaaville koirille suunnattuja vaatteita. Näiden kevytrakenteisille koirille suunnattujen vaatteiden kaula-aukot eivät koskaan ole liian avoimia ja siten päästä sisäänsä tuulta, lunta tai räntää.

Mikä parasta, omille whippeturoksilleni sopivien kokojen (S3) lisäksi valikoimista löytyi myös eläkepäiviään viettelevälle seisojamix -narttu Sumullekin sopiva pusero (koossa M1). Nyt koko kylmänarka kolmikko on ikään kuin samaa sarjaa neonvärisissä puseroissaan, joiden ansiosta koirat on myös helppo erottaa maastosta.

42

Vastaa