Paljonko neljän koiran pito maksoi tammikuussa 2023

Koirien kulurakenne eli se, paljonko koirien omistaminen maksaa kuukausi- ja lopulta vuositasolla, kun kyseessä onkin yhden koiran sijasta kokonainen lauma, on yksi eniten uteliaisuutta herättäneistä aiheista.

Minun on pitänyt kirjoittaa aiheesta jo pitkään, mutta koska tietyissä asioissa juuri suurpiirteisyys on luonteelleni ominaista, asia on jäänyt — koirien kulujen taltioiminen ja seuraaminen on tuntunut järjettömän hankalalta ja vastenmieliseltä.

Osansa voi olla silläkin, että sisimmässäni en ole halunnut tietää, kuinka monta etelän lämmössä ja ennen kaikkea valossa vietettyä keskitalven päivää olisinkaan voinut sillä rahasummalla saavuttaa, jonka olen omasta vapaasta tahdostani valinnut sijoittaa koiriin: elämäntapaan, joka ottaa, mutta parhaimmillaan myös antaa.

Oli niin tai näin; koirien omistaminen maksaa — ja se maksaa siitä huolimatta — piti kuluista kirjaa tai ei.

Taustatietoja

Niille, jotka ovat löytäneet kirjoituksieni pariin hakukoneiden kautta kerrattakoon, että jaan elämäni tällä hetkellä peräti neljän koiran kanssa. 

Vitsailen eläväni uusperhearkea, sillä yksi laumamme nelijalkaisista jäsenistä on kumppanini mukanaan tuoma — loput kolme ovat minun perujani ennen suhdettamme tehdyistä valinnoista.

Minulle koiranomistamisen suola ja pippuri on nimenomaan elämä lauman kanssa: laumadynamiikka ja koirien keskinäinen vuorovaikutus sekä minun osani siinä inspiroivat minua valtavasti. Voit halutessasi tutustua kaiken kirjavaan koirahistoriaani tämän artikkelin myötä: koiravuodet 2001 – 2021: koirat oppaana ihmisyyteen

Summa summarum, meillä asuu neljä koiraa:

  • Olmi, seitsemänvuotias whippeturos, alta 20 kg
  • Alpi, kuusivuotias whippeturos, alta 20 kg
  • Sumu, kymmenenvuotias eurohoundnarttu, reilu 20 kg
  • Santtu, pian kymmenenvuotias mittelspitz, alta 10 kg

Kuten huomata saattaa, laumamme koostuu varttuneemmasta väestä, joista peräti puolet on saavuttanut tai aivan pian saavuttamassa kymmenen ikävuoden merkkipaalun. Koiran ikääntyminen on iloinen asia, joka viestii usein syvästä ja pitkäkestoisesta kumppanuudesta, mutta toisinaan se voi myös kieliä lisääntyvistä terveydenhoito- tai eläinlääkärikustannuksista.

Koirien ruokintakustannukset tammikuussa 2023

Neljän koiran ruokintakustannukset olivat tammikuun ajalta 317,80 euroa. Kyseessä ei kuitenkaan ole tavanomainen koirien ruokinnan nielemä kuluerä, sillä tässä kuussa tartuin suosimamme eläintarvikeketjun tarjouksiin ja ostin alennusmyynnissä olleita kahdentoista kilon koiranruokasäkkejä myös varastoon. Odotan niiden kattavan koirien ruokinnan pitkälle helmikuuhun, ellei jopa maaliskuulle saakka.

Ruokintakustannuksiin lasketaan myös ravintolisä, jota annan eritoten vanhempien koirien nivelten ja terveyden tueksi. Kyseessä on sen osalta 54,90 euron arvonen kertakustannus, jota ei makseta kuukausittain.

Voidaan siis sanoa, että vasta pidempi aikajänne näyttää, minkälaisiksi koirien kuukausikustannukset muotoutuvat.

Koirien hyvinvointi- ja ajanvietekustannukset tammikuussa 2023

Koirien ylläpitokustannukset eivät tietenkään koostu pelkästään koirien ruokinnasta ja ravinnosta. Myös hyvinvointiin ja ajanvietteisiin luokiteltavia kuluja oli: niitä kertyi 36,95 euron edestä.

Tähän kululuokkaan kuuluivat koirien puruluut (10 kpl – 24,98 eur) sekä koirien kakkapussit (192 kpl – 11,97 eur), jotka ovat välttämättömiä tiheästi asutetussa kaupunkitaajamassa asuessa ja ulkoillessa.

Siinä missä kymmenestä puruluusta ei neljän koiran taloudessa riittänyt pitkälle kuun loppuun, vaan ne tuhottiin muutaman päivän aikajänteellä, miltei 200:n kakkapussin turvin pötkitään vielä pitkälle!

Koirien kokonaiskustannukset tammikuussa 2023

Kaiken kaikkiaan neljän koiran ylläpito maksoi tammikuussa yhteensä 354,75 euroa. Koska tammikuun aikana on tehty paljon pidempikestoisia hankintoja, vasta pidempi aikajänne näyttää, miten todelliset kulut jakautuvat kuukausi- ja vuositasolla.

En ole laskelmissani huomioinut sellaisia menoja, kuten kauempana sijaitsevien ulkoilukohteiden polttoainekustannuksia tai pellavansiemenrouhetta, jota perheessämme käyttää koirien lisäksi myös ihmiset.

Huomion arvoista on, että tammikuun aikana koirat eivät käyneet hierojan, osteopaatin, eläinlääkärin tai muun vastaavan ammattilaisen vastaanotolla. Kun koiria on useampi, on hyvä tiedostaa, että myös mahdollisuudet kaikenlaiselle epäonnelle ja terveysongelmille kertaantuu — niinpä jokaisesta terveenä ja hyvinvoivana vietetystä ajanjaksosta voi olla kiitollinen!

Tiedän kuitenkin jo nyt, että tulen kevään myötä sijoittamaan niin eläinlääkärikustannuksiin, kuin myös koirien hoitolamaksuihin. Pidetään siis peukkuja, että myös kirjanpitoni seuraa näiden vaiheiden mukana ja pääsette seuraamaan myös tulevien kuukausien kulueriä!

16

Vastaa