Helmikuun kuulumiset ja koirien kululaskelmat đŸ¶đŸ’°đŸ’ž

KevÀttalven kuukaudet ovat mielestÀni pitkÀn ja synkÀn talven parasta antia. NiissÀ on selkeÀsti jo lupaus lÀhestyvÀstÀ kevÀÀstÀ ja kesÀstÀ.

LisÀÀntyvÀ valo kuiskuttelee lupauksiaan silloinkin, kun maiseman valtaa hiljalleen taivaalta leijailevat lumihiutaleet, jotka tuntuvat muistuttavan, ettei kuitenkaan vielÀ ole aika mennÀ asioiden edelle. Tunne on siellÀ silti; kyllÀ tÀmÀ tÀstÀ vielÀ kesÀksi muuttuu.

Silkkaa hulluutta — vai omannĂ€köinen elĂ€mĂ€?

Helmikuu meni silmÀnrÀpÀyksessÀ. Se johtuu osaltaan siitÀ, ettÀ elimme puolet kuusta varsin vaiheikasta arkea viiden koiran vahvuudella.

Kun lÀhtökohtana on melko vaativa pÀivÀtyö, osaltaan yhÀ haparoivia askeleitaan ottava terveys ja toimintakyky, sekÀ lÀhtökohtaisesti jo neljÀ koiraa, voin kertoa, ettei varsinaisesti aikaa peukaloiden pyörittelylle jÀÀnyt, kun kuvioihin astui vielÀ vieras paimenkoira, jonka elÀmÀÀn oli urautunut jos jonkinlaisia hölmön hommia ja epÀtoivottuja kÀytösmalleja.

Kaiken kukkuraksi ehdin vielÀ kevÀÀn mittaan aloittamaan kolme harrastusta: kehollisen terapian, kasvojoogan ja ihmisten hormonitoimintaan liittyvÀn kurssin, josta toivon olevan hyötyÀ oman terveydentilani ymmÀrtÀmiseksi ja yllÀpitÀmiseksi. Kuten tammikuun lopulla kerroin, olen viime aikoina kiinnostunut hyvinvoinnista ja sen tukemisesta.

Joku voisi sanoa, ettÀ viidennen koiran lisÀÀminen tÀhÀn yhtÀlöön on silkkaa hulluutta, mutta minun tuntosarveni olivat nousseet, enkÀ saanut ajatuksiltani rauhaa.

Arvokkainta on aika

Olen totta puhuakseni sairastumiseni jĂ€lkeen ymmĂ€rtĂ€nyt, miten arvokasta aika — laadukas aika — on, ja siksi olen yhĂ€ enemmĂ€n pyöritellyt ajatuksissani haavetta paimenkoirasta.

Haaveilen sellaisesta kumppanista, jonka uteliaisuus maailmaa, metsÀpuroja ja mÀnnynkÀpyjÀ kohtaan voittaa mukavuudenhalun. Sellaisesta koirasta, joka voi unohtua kanssani tuijottamaan nuotioliekkejÀ palelematta tai joka sujahtaisi vaivatta nauttimaan telttayöstÀ kanssani. TÀllÀ hetkellÀ olen siitÀ onnekkassa asemassa, ettÀ oma ihmiskumppanini tÀyttÀÀ toiveeni, vaikkei pysÀhdykkÀÀn ihailemaan mÀnnynkÀpyjen kerroksellisuutta.

Joka tapauksessa pÀÀdyin kysymÀÀn kotia etsivÀn paimenkoiran omistajalta, saisinko tutustua koiraan tarkemmin parin viikon ajan kotonani.

Ajattelin, ettei kenellÀkÀÀn olisi mitÀÀn hÀvittÀvÀÀ. Paimenkoiran omistaja oli umpikujamaisessa tilanteessa, ja minun sielussani lepattaa liekki aina, kun saan kÀydÀ pitkiÀ keskusteluja koirien kanssa.

Peili sisimpÀÀn

Ja niin koira saapui meille ja se oli menoa se. Olen aina sanonut, ettÀ hyvÀ koira toimii peilinÀ itseen, eikÀ tÀmÀkÀÀn paimenkoira ollut poikkeus.

Sukelsin niin syvÀlle toiveisiini, tunteisiini, jopa rajojeni ÀÀrelle ja syvimpiin haavoihini, ettÀ kÀsittelin paimenen sydÀmeeni jÀttÀmiÀ tassunjÀlkiÀ vielÀ viikkokausia koiran lÀhdön jÀlkeenkin. Tavallaan kÀsittelen varmaan vielÀkin. Jotkut koirat vain puhuttelevat, jopa ravistelevat niin kovin syvÀltÀ.

Aika nÀyttÀÀ, mihin paimenen herÀttÀmÀt ajatukset minut vielÀ vievÀt, tai saanko sen aikaansaamaa ajatustenvirtaa joskus sanoitettua tarkemmin. Sen verran voin kuitenkin paljastaa, ettÀ tÀmÀ paimenkoira ei tullut meille jÀÀdÀkseen.

Se olisi tarvinnut paljon enemmÀn aikaa kotiutuakseen ja löytÀÀkseen saman kielen muiden koiriemme kanssa. ElÀmÀ aiemmin mainitsemieni lÀhtökohtien ja kahden eri tiloissa ja eri erissÀ ulkoilevien koirien kanssa kÀvi liian raskaaksi, minkÀ osalta sainkin kohdata omat rajani uudessa valossa.

Vuosia sitten olisin puskenut rinta roihuten omien rajojeni yli ja lÀpi harmaan kiven vÀsymyksestÀni huolimatta, mutta enÀÀ sellainen ei tunnu kamppailun arvoiselta. Arvostan nykyÀÀn omaa, ja tottakai myös laumani, hyvinvointia niin paljon, etten ole valmis kolhimaan sitÀ mÀÀrÀÀnsÀ enempÀÀ. Teen yhÀ myös kompromisseja osittain itseni kustannuksella, mutta tÀssÀ tilanteessa kyse ei olisi enÀÀ ollut kompromisseista.

Helmikuun koirakululaskelmat

TÀllÀ kertaa en kuitenkaan tullut pöyhimÀÀn sisimpÀÀni mÀÀrÀÀnsÀ enempÀÀ, vaan listaamaan selÀtetyn kuukauden kunniaksi helmikuun kululaskelmat!

SiinÀ missÀ tammikuu maksoi meille yhteensÀ reilut 350 euroa (sillÀ tammikuussa tehtiin muutamia pidempiaikaisia hankintoja), helmikuun potiksi meinasi muotoutua vain vajaa 40 euroa!

Sitten Santtu kÀvi hammaslÀÀkÀrissÀ, ja varmaan arvanettekin, riittikö sellainen budjetiksi. Shokkipaljastus: ei riittÀnyt.

Runsaat kolme vuotta vanha koirien alusta sohvan kulmassa on kokenut jo kovia, mutta uuden hankintaa ei ole budjetoitu vielÀ kevÀttalven menoille. Se ei tunnu haittaavan koiria, vaikka ne varmasti ilahtuisivatkin kuohkeammasta alustasta.

Koirien ruokintakustannukset helmikuussa 2023

Koska olin tammikuussa ollut kaukaa viisas ja hamstrannut koiranruokasÀkkejÀ tarjouksesta myös varastoon, jÀi helmikuun ruokakustannukseksi ainostaan Santulle ostettu kahden kilon ruokasÀkki, joka maksoi 24,99 euroa.

Koirien hyvinvointi- ja ajanvietekustannukset helmikuussa 2023

Ja koska hamstrasin tammikuussa myös koirankakkapusseja, sÀÀstyttiin helmikuun kustannuksissa niiltÀ kokonaan. Hyvinvointi- ja ajanvietekustannuksiin helmikuulta lasketaan kuitenkin puruluut, joihin kÀytin 11,90 euroa.

EikÀ siinÀ vielÀ kaikki, sillÀ kesÀllÀ 10-vuotissyntymÀpÀiviÀÀn viettÀvÀ mittelspitz Santtu pyörÀhti kuluneen kuukauden aikana elÀinlÀÀkÀrin pöydÀllÀ, jossa koiran suu tutkittiin ja puhdistettiin hammaskivestÀ, minkÀ lisÀksi koiran kylkeen ilmestyneestÀ ihomuutoksesta otettiin nÀyte hintaan 341,00 euroa. Ihomuutos osoittautui harmittomaksi, ja suun terveydentila on nyt selvillÀ: tosin hammasremontein jatketaan vielÀ.

Koirien kokonaiskustannukset helmikuussa 2023

Kaiken kaikkiaan koirien yllÀpito maksoi helmikuussa yhteensÀ 377,89 euroa eli lupaavasta alusta huolimatta helmikuun kustannukset ylittivÀt tammikuun kustannukset 23,14 eurolla.

Koko vuoden kustannukset tÀhÀn saakka

YhteensĂ€ koiriin on tĂ€nĂ€ vuonna kĂ€ytetty 732,64 euroa. On jĂ€nnittĂ€vÀÀ (ja hurjaa) nĂ€hdĂ€, mihin koirien vuosikustannus lopulta yltÀÀ — en ole koskaan aiemmin kirjannut koirieni kuluja ylös, sillĂ€ niiden kohtaaminen on tuntunut harvinaisen epĂ€miellyttĂ€vĂ€ltĂ€ (eikĂ€ ihme).

Nyttemmin olen kuitenkin sitĂ€ mieltĂ€, ettĂ€ talouden suunnittelu — alkaen sen kĂ€sittĂ€misestĂ€ — luo ennen kaikkea turvaa ja hallinnan tunnetta.

18

Vastaa