Kovan onnen Olmi

Olmi satutti itsensä vain10 viikon ikäisenä. Alunperin melko harmittomalta vaikuttanut ”venähtänyt varvas” oli loputtomalta tuntuvan tapahtumavyyhdin ensisoittoa, jonka aikana kävin kaikki tunneskaalat läpi kuin huvipuiston hurjimmassa laitteessa.

Tällä sivulla kerron Olmin terveydentilan vaihteluista ja toimenpiteistä ja kuntoutuksista, joita se on läpikäynyt. Pyrin pitämään sivun ajantasalla. Viimeisin päivitys on tehty 8.1.2018.


17062015_0421_960px
Tiistaina 16.6.2015 Olmi (10 vkoa) kävi esittelemässä vasemman etutassun omituiselta näyttävää varvasta Eläinlääkäriasema Helmessä Tervakoskella (kuva). Olmi ontui ja yksi etutassun varpaista ei ollut tiiviissä ”kissan tassussa” vaan roikkui muiden varpaiden yli suorana. Tassu röntgenkuvattiin pennun ollessa hereillä, mutta siinä ei havaittu murtumaa. Toinen varvasnivel oli kuitenkin hieman turvonnut ja siinä oli havaittavissa lievää aristusta. Varpaan ”suoruus” viittasi koukistajajänteen vaurioon, jonka myötä eläinlääkäri kehoitti minua ottamaan yhteyttä kokeneeseen ortopedieläinlääkäriin.


Torstaina 18.6.2015 Olmi (11 vkoa) lähti Helsinkiin maineikkaan ortopedin tutkittavaksi. Koska Helmessä otettu röntgenkuva osoitti luiden olevan kunnossa, mutta varvas oli silti epäkelpo, ortopedi päätti kirurgisesti kurkistaa varpaan tilannetta – ja koska tassun avaus sen mahdollisti, hän teki samalla korjausleikkauksen.

”Palpaatiossa ja taivuttelussa todettiin, että ph1-2 nivel oli paksu etenkin ala-sisäpinnaltaan. Ei haavoja. Olisi erittäin poikkeuksellista, että ilman viiltoa pennulta menisi koukistaja jänne poikki. Myös puristustestillä saatiin varvas liikkumaan. Epäily kyseisen nivelen alla olevien jänteen kannatussiteiden repämästä heräsi.

Alue tutkittiin kirurgisesti ja todettiin, että alempi kannatusside oli voimakkaasti venynyt, lähes poikki. Tämän rippeet ja viereinen sidekudos ommeltiin tiukaksi jänteen vierestä sulavalla ompeleella. Sidekudokseen tehtiin myös kiristävä fiberwire (sulamaton) tukiommel.

Tikkien poisto 10-12 vrk kuluttua. Samalla kontrolli. Liikuntaa vältettävä siihen saakka.

Jalka on nyt sidottu niin, että varpaat ovat siteen sisällä koukussa. Sidosta ei voi pennulla pitää tätä kauempaa, koska pennuille tulee erittäin nopeasti osteoporoosia ja muita jänneongelmia. Pentu ei saa pureskella sidosta eikä sidos saa kastua. Pidettävä kauluria.

Ennuste on vielä avoin, mutta leikkauksen jälkeen tilanne vaikutti hyvältä.

Kipulääkettä huomisesta alkaen, antibioottia kahdesti päivässä 14 vuorokauden ajan.”

Lue juttu tästä: Surua, murhetta ja painajaisia


25062015_0544_960px

Torstaina 25.6.2015 huomaan, että täydessä liikuntakiellossa olleen Olmin (12 viikkoa) oikean etutassun varpaassa on sama ongelma kuin juuri korjatussa, edelleen paketissa olevassa vasemmassa tassussa (kuva). Koira on ollut koko ajan liikuntakiellossa viettäen aikaansa eristettynä huoneessa, häkissä tai rauhallisesti ollessaan elokuvia katsellen sohvalla. Se on saanut maltillisesti liikkua pihalla tarpeillaan, mutta muuten liikuntaa on vältetty ja Olmi on matkustanut paikasta toiseen sylissä tai kassissa. Toinen tassu on edelleen paketissa ja toipuu korjausleikkauksesta.

Soitan eläinlääkäriin – tassua katsotaan toisen tassun tulevana kontrolliaikana keskiviikkona.


01072015_0655_960px

Keskiviikkona 1.7.2015 on Olmin (13 viikkoa) vasemman tassun tikkien ja siteen poisto Helsingissä. Operoitu varvas paljastuu hyväasentoiseksi. Tiukassa paketissa olon takia ranne on aavistuksen vento – ei kuitenkaan mitään hälyyttävää.

Samalla eläinlääkäri tutkii rikki menneen oikean etutassun varpaan päällisin puolin. Oikean etutassun 3. varvas on mennyt samaan tapaan kuin vasemmankin tassun varvas.

Sovimme, että tarkkailemme viikon ajan kestääkö vasempaan tassuun asennettu uusi tukisidos rauhallisessa ja maltillisessa hihnaliikunnassa ja samalla katsomme, napsahteleeko lisää varpaita rikki. Mikäli lisää varpaita ei mene rikki ja tukisidos kestää, myös oikealle jalalle tehdään korjausleikkaus viikon päästä keskiviikkona 8.7.2015.

Ei ole olemassa varsinaista sairautta, joka ilmenisi tällä tavalla. Olmilla on jonkinasteinen alttius tälle ongelmalle ja riski sille, että varpaita menee vielä lisää on olemassa.

Silti eläinlääkäri mainitsee rohkaisevasti, että saamme unohtaa juoksijan uran toistaiseksi. Ei kuitenkaan vielä mitään lopullista, sillä ennuste on niin hyvässä kuin pahassa täysin avoin. Aika näyttää!

olmintassutilanne_0734_960px

Olmi sai nauttia helleviikosta puolittain ilman kauluria ja kokonaan ilman sidoksia jalassa. Auringossa lökötellen ja maltillisesti elämästä nautiskellen. Tulevan keskiviikon myötä alkaa taas määrittelemättömän mittainen sairasloma, jonka aikana myös hiljattain operoitu vasen tassu joutuu todelliselle koetukselle kannatellen etupään painoa, mikäli vasen tassu jälleen koukistetaan sidokseen. Pitäkää peukkuja!

01072015_0689_960px


Keskiviikkona 8.7.2015 Olmi (14 viikkoa) matkaa jälleen Helsinkiin, jossa tutkitaan operoidun varpaan tila. Varvas todetaan oikea-asentoiseksi, mutta araksi, joten toista varvasta ei vielä lähdetä operoimaan, ettei juuri korjatulle varata liikaa painoa liian varhaisessa vaiheessa.

Olmi varaa operoidulle varpaalle kosketusarkuudesta huolimatta hyvin painoa, ja vasemman jalan korjausleikkaus sovitaan perjantaille 24.7.2015, jotta korjattu varvas saa vielä lisäaikaa toipua. Tarvittaessa kipulääkettä. 

Lue juttu tästä: Hiljaa hyvä tulee


Sairaslomalla - jälleen

Perjantaina 24.7.2015 Olmi (4 kk) leikataan Helsingissä.

”Oikean etujalan 4. varvas ojentunut. Palpaatiossa ja taivuttelussa todettiin, että ph1-2 nivel oli paksu etenkin ala-sisäpinnaltaan samalla tavalla kuin vasemman jalan 3. varpaassa taannoin. Ei haavoja.

Alue tutkittiin kirurgisesti ja todettiin samat löydökset kuin toisessa varpaassa viimeksi. Alempi kannatusside oli voimakkaasti venynyt, lähes poikki. Tämän rippeet ja viereinen sidekudos ommeltiin tiukaksi jänteen vierestä sulavalla ompeleella. Sidekudokseen tehtiin myös kiristävä fiberwire (sulamaton) tukiommel.

Tikkien poisto 10-12 vrk kuluttua. Samalla kontrolli.

Jalka on nyt sidottu niin, että varpaat ovat siteen sisällä koukussa. Sidosta ei voi pennulla pitää tätä kauempaa, koska pennuille tulee erittäin nopeasti osteoporoosia ja muita jänneongelmia.  

Pentu ei saa pureskella sidosta, eikä sidos saa kastua. Jos näin käy, on tultava vastaanotolle vaihdattamaan side. Kauluria on pidettävä. 

Ennuste on vielä avoin, mutta leikkauksen jälkeen tilanne vaikutti hyvältä. 

Kipulääkettä ja antibioottia huomisesta alkaen.” 

Lue juttu tästä: Tuttu juttu


Rakkaudella hoidettu

Sunnuntaina 2.8.2015 olen juuri lähdössä Elnan kanssa mätsäriin, kun huomaan, että Olmin tassuside on tipahtanut. Soitan Mevettiin, konsultoin paikallista Univettia, mutta päädymme ajamaan Helsinkiin laitattamaan uuden tassusiteen.

Uuden tassusiteen avulla etutassu koukistetaan siten, ettei pentu  voi käyttää sitä eteenpäin kauhomiseen, vaan se joutuu todella pomppimaan kolmella tassulla, eikä toipumassa oleva tassu saa enää pienintäkään iskua osakseen.

Lue juttu tästä: Mutkia matkassa


05082015_2545_960px

Keskiviikkona 5.8.2015 (Olmi 18 viikkoa) on Olmin tassusiteen ja tikkien poisto Helsingissä.

”Vasemman jalan korjattu varvas hyvin oikosenaan kun koko etupään paino on sillä. Asento ajoittain parempi. Vastaanotolla kuitenkin hyvin suora.

Olmi sai kevyen rauhoituksen ja side poistettiin. Maltillista liikuntaa hihnassa 2-3 viikkoa vielä. Kontrolli tarvittaessa. Kipulääkettä tarpeen mukaan. Antibioottikuuri loppuun.

Mikäli varpaat aiheuttavat vastaisuudessa ontumaa tai murheita, niin olkaa yhteydessä.

Olmi rokotettiin rabiesta, penikkatautia, maksatulehdusta, parvovirusta ja kennelyskää vastaan.” 

Lue juttu tästä: Suuri Päivä


Lauantaina 22.8.2015 Olmi (5 kk) satuttaa itsensä metsälenkillä. Se vaipuu shokkiin, eikä enää reagoi ympäristöönsä. Sen takajalat menevät veltoiksi, eivätkä enää kanna, vaikka koiraa yritetään asetella seisoma-asentoon. Pentu kannetaan metsästä ja se kiidätetään päivystävälle eläinlääkäriasemalle, Univettiin.

Koiran shokki laukeaa suonensisäisen kipulääkkeen ansiosta ja takajalat alkavat kantamaan, vaikka koiran kulku on vielä vastaanotolta lähtiessäkin hoipertelevaa ja juopuneen oloista takapään osalta.

Eläinlääkärissä koiran ongelmaa vähätellään, ja kotiutusohjeisiin onkin vain kirjattu, että koira on satuttanut takajalkansa, mutta on muuten pirteä. Diagnoosina iho- ja pehmytkudosvaurio oikeassa reisilihaksessa nivusen alueella.

Lue juttu tästä: Ohikiitävää

Sittemmin Olmi on pysynyt terveenä. Sen terveydentilaa tarkkaillaan ja se syö korotetusta ruokakupista, koska ei pysty aikuisiälläkään kumartumaan etuvarpaidensa päälle.

Se käy kesäisin pehmeäpohjaisella hiekkaradalla juoksemassa ovaalia ja elää muuten normaalia koiran elämää. Uimassa ja fysioterapiassa se käy edelleen aina säännöllisen epäsäännöllisesti.

64

8 kommenttia artikkeliin ”Kovan onnen Olmi

 1. Hei!

  Ensinnäkin: hirveää kuulla, että tällaista vaivaa on teidän vauvan kohdalle osunut.

  Omistan itse 6-vuotiaan whippetin, jolla sama homma varpaissa :,( Viime vuonna Sawo Showssa huomasin ensimmäisen varpaan venähtäneen pitkäksi. Se oli täysin oireeton, ei ontumaa eikä mitään (koira sai jopa Sertin…). Päätin seurata tilannetta. Noin viikon jälkeen muutkin jalan varpaat alkoivat valua ja menimme eläinlääkäriin. Ranteessa oli myös pientä turvotusta. Ei edelleen ontumista. Meille täällä Kuopion KEK:ssä sanottiin, että kyseessä on jänteen revähtäminen ja löystyminen, eikä vamma ole korjattavissa edes kirurgisesti. Ell vertasi jänteen vammaa kumilenkiksi, joka on ylivenynyt eikä palaudu enää normaaliin, elastiseen muotoonsa. Vamman syyksi epäili synnynnäistä heikkoa rakennetta etujaloissa.

  Hoitona kipulääkkeet tarvittaessa (Ei olla ko. jalkaan tarvittu) sekä kehoitus miettimään, millainen liikunta on koiralle turvallista (”ankkajalka” on alttiimpi vammoille). Ratkaisimme asian siten, että koira on saanut omaehtoisesti liikkua vapaana, sille ei ole heitelty mitään tms. Koira on perusluonteeltaan hyvin rauhallinen eikä saa mitään hulluja hepuleita.

  Joulukuussa eli n. muutaman kuukauden päästä koko etutassu oli kuin ankanräpylä, myös ranteestaan hieman painunut. Se kesti hyvin arkiliikunnan eikä oireita tullut.

  Nyt viime viikon keskiviikkona toisen etujalan yksi varpas alkoi lerpattaa. Koira heti lepokuurille. Perjantaina ilmeni pientä ontumaa, joka levosta huolimatta muuttui lauantaina voimakkaasti ontumiseksi ja tämän lisäksi koira puri tassunsa rannetta (kipua?). Ranteessa on myös turvotusta. Otimme vuosi sitten saamamme kipulääkkeet nyt käyttöön ja akuutein tilanne on helpottanut (koiran liikkuminen ei näytä niin kipeältä).

  En ole vielä varannut aikaa eläinlääkäriin johtuen siitä, mitä viime vuonna saimme kuulla vamman laadusta. Nyt koira on levossa, kipulääkityksen alaisena, ja seuraamme tilannetta. Epäilykseni on, että tälle toisellekin jalalle käy kuten edelliselle: varpaat yksitellen levahtavat, ranteessa on tulehdusta (jänne revähtänyt) ja kun tulehdus laskee, ontuma lähtee. Jännittää, mitä MOLEMPIEN etujalkojen räpylöityminen voi tarkoittaa koiran kokonaisvaltaisen terveyden kannalta. Kuulisin mielelläni, miten teidän leikkaukset on sujuneet, ja mitä lekurit ja ortopedit ovat asiasta tuumanneet. Meidän kohdalla kun tuomio oli, että ei lähdetä tekemään mitään. Kertoisitko myös, onko operaatio ollut ihan kestävä pennullasi?

  • Hei,

   onpa mielenkiintoista kuulla, että samantyyppistä vaivaa löytyy nimenomaan toiseltakin whippetiltä. Tällä hetkellä en ole täysin tyytyväinen leikkauksen tulokseen, sillä tietynlaisilla pinnoilla leikatun ja leikkaamattoman ”suoran varpaan” eroa ei juurikaan näy, sillä molemmat varpaat näyttävät pitkulaisilta. Tällaisia pintoja ovat esimerkiksi karkea matto ja kova hiekka-alusta. Levossa (esimerkiksi sohvalta roikotettuna) korjattu varvas näyttää kuitenkin siltä, miltä pitääkin, joten Olmin toisenkin tassun pitkulainen varvas korjattiin kuluneella viikolla. Tulevaisuus näyttää, onko leikkauksista ollut hyötyä.

   Kuulisin mielelläni jatkoa myös teidänkin tilanteellenne!

 2. Paluuviite: Lahjaideat koirille ja koirien ystäville - mitä joululahjaksi koiraperheeseen

 3. Paluuviite: ALPI PAPIINI 1 VUOTTA — KOIRANPENNUN ENSIMMÄINEN VUOSI

 4. Hei! Minä törmäsin tähän vaivaan oman pentuni kanssa. Se on nyt vajaat 2 vuotta ja sen kumpikin etukäpälä on lättänä eli varpaat ovat suorat. Kuulisin suurella mielenkiinnolla miten teillä varpaiden kanssa sittemmin meni?

 5. Paluuviite: Erikoisten oireiden äärellä - koiran tutkimus ja hoito Omaeläinklinikalla

 6. Paluuviite: Murheenkryynejä - whippetin varvasongelmat jatkuvat

 7. Paluuviite: Koiravuodet 2001 - 2021: koirat oppaana ihmisyyteen | Purematta Paras

Vastaa