Miten valitsen blogiyhteistyöni?

Kevät on herättänyt erilaiset yritykset markkinoinnin saralla ja on ihastuttavaa huomata, että moni yritys haluaa tarjota Olmille ja Alpille pieniä etuja näkyvyyttä vastaan.

Purematta Paras -blogimedia on minulle rakas ja pitkäaikainen harrastus, joten olen imarreltu jokaisesta yhteydenotosta, joka koskee halukkuuttani erilaisiin toimiin ja kampanjoihin.

Etenkin viimeisen puolen vuoden aikana yhä useampia yhteydenottoja on kolahdellut sähköpostilaatikkooni ja toisinaan käyn itseni kanssa pitkiäkin keskusteluja siitä, minkälaisiin yhteystyötarjouksiin tartun ja millaisia tuotteita ja palveluja olen valmis nostamaan esille. Minulle ei ole samantekevää, minkälaisia arvoja minua lähestyneet yritykset kannattavat ja mitä tuote tai palvelu todella pitää sisällään.

Koska kaikki asiat eivät ole ostettavissa, haluan kertoa lukijoilleni ja mahdollisesti tuleville yhteistyökumppaneille minkälaisen ajatusprosessin käyn läpi, ennen kuin yksikään yhteistyötarjous on allekirjoitettu. 

Lähdenkö mukaan jokaiseen yhteistyöhön? En. Rehellisyyden nimissä kieltäydyn noin 80% tiedusteluista pitäen sisällään myös ne kyselyt, joiden ajoitus on huono ja jotka useimmiten joudutaan lykkäämään hamaan tulevaisuuteen sillä varauksella, ettei niihin enää koskaan palata. 

1. Käytännöllisyys – Kenelle tuote on suunniteltu?

Aivan ensimmäiseksi punnitsen kenelle tarjottu tuote tai palvelu on suunniteltu. Tarttuisinko siihen ilman yhteistyötä, jos törmäisin siihen vapaa-ajallani ja ennen kaikkea suosittelisinko sitä vilpittömästi eteenpäin?

Eräs yritys lähestyi minua tiedustellakseen, lähtisinkö brändilähettilääksi koirien vaatemerkille, jonka maahantuojana yritys toimi.

Olin jälleen kerran ihastuksissani imartelevasta yhteydenotosta, mutta valikoimaan tutustuttuani totesin, etteivät tuotteet vastanneet sitä, mitä koirien varusteilta hain.

Veikeän näköiset ja värikkäät koirien vaatteet olivat kyllä suloisia, mutta eivät malliensa puolesta suojanneet lainkaan vinttikoirien suuria lihaksia etu- tai takapäässä. Kuin hyvitykseksi tästä takeissa oli kuitenkin paksut ja näyttävät huput, jotka eivät tuota lisäarvoa lemmikille itselleen. En juurikaan keksi Suomen neljän vuodenajan puitteissa käyttömahdollisuuksia koiran toppatakille, joka suojaa ja lämmittää ainoastaan koiran selän ja osan vatsasta — ja jossa on huppu. 

Yhteistyö jäi toteuttamatta, mutta onnekseen yritys löysi toisen koiravaikuttajan, joka allekirjoitti meidän käyttötarkoituksiamme huonosti palvelleiden vaatteiden ideologian. Loppu hyvin, kaikki hyvin!

2. Alkuperä – Missä tuote on tuotettu?

Olen aina arvostanut kotimaisia yrityksiä, eikä kotimaisten tuotteiden ja palveluiden suosiminen olekaan jäänyt huomaamatta niiltä lukijoilta, jotka ovat jo pidempään seuranneet blogiani.

Perinteisissä ”mitä lahjaksi..?” -artikkeleissani (lue tästä tai tästä) valtaosa tuotteista on kotimaisia tai niissä on selkeä kotimainen tekijä.

Kotimaisuus symboloi minulle paitsi tietynlaista omavaraisuutta, myös turvaa. Kotimainen, kotimaassa kotimaisesta lihasta tuotettu koiran makupala on minulle paitsi arvokysymys, siihen liittyy usein myös turvallisuuden tunne.

Kotimainen liha tunnetaan yleisesti ottaen laadukkaana ja turvallisena vaihtoehtona. Lisäksi turvallisuudentunnettani lisää se, että minulla on jonkinlainen käsitys Suomen eläinsuojelulain säädöksistä ja pystyn pääpiirteittäin hahmottamaan, miten esimerkiksi naudan teurastusprosessi Suomessa etenee.

Muualla kuin Suomessa tuotetun lihatuotteen esille nostaminen tuntuu lähtökohtaisesti hurjalta ajatukselta, sillä alkuperä voi herkästi jäädä pimeän verhon taakse. En halua olla mukana tukemassa minkään eläinlajin epäeettistä käsittelyä.

Se, että liha on muualla tuotettua ei automaattisesti tarkoita, että valmistusprosessi olisi ollut eettisesti ongelmallinen. Muualla tuotetun lihan lähtökohtia voi vaan olla hankalampi selvittää ja siksi voi olla vaikea varmistua, olenko minä oikea henkilö markkinoimaan juuri kyseistä tuotetta.

Kotimainen liha tuntuu kaikesta huolimatta kantavan aina tietynlaista laatuvaikutelmaa myös sen suhteen, mitä lihan eettisyyteen tulee. Minulle eläinten hyvinvointi on ensiluokkaisen tärkeää aina, olipa kyse sitten omista koiristani tai niiden lautasille päätyvistä eläimistä.

3. Raaka-aineet/materiaalit – Onko tuote laadukas?

Tuotteen laadukkuudella on minulle suuri merkitys. Oli kyseessä sitten koiranruoka, leluja tai ulkoilutarvikkeita, en nosta esille sellaisia tuotteita, joiden laadukkuuteen en itsekkään luota.

Erilaiset koiranruuat ja -herkut ovat omassa luokassaan ja niiden kohdalla käyn läpi eritoten kysymykset 1. ja 2., mutta myös koirien tarvikkeiden laadukkuudella (ja alkuperällä) on minulle suuri merkitys.

En suosi tuotteita, joita ei ole suunniteltu pitkänäköisesti. Kierrätysmateriaaleista valmistetut koiranlelut ja kestävistä ja ajattomasta materiaaleista valmistetut tarvikkeet saavat täyden huomioni heti.

Jos tällaisia tuotteita tarjoavat yritykset kannattavat vielä ympäristöarvoja, minut on helppo saada mukaan!

4. Visuaalisuus – mitä minä näen?

Bloggaajille tyypillisesti minäkin arvostan arjessa katseen kestäviä, kauniita käyttöesineitä tai vastaavasti miellyttävää brändiä tai asiakaskokemuksen huomioon ottavaa verkkokauppaa. 

Lets face it! On vuosi 2019 ja valinnanvaraa on. Koirabisnes on kannattavampaa kuin koskaan ja kilpailu markkinoilla on kova. Vaikka ajatus jokaisen pienyrittäjän auttamisesta onkin viehättävä, en ole valmis tekemään kompromisseja visuaalisuuden suhteen kuin ani harvassa tapauksessa.

Vaikka blogimediani on ennen kaikkea omintakeista näpertelyä, olen alusta alkaen pitänyt kiinni tietynlaisesta, sisääni koodatusta laatuvaikutelmasta.

5. Kun hyvät tyypit työskentelevät yhdessä, syntyy hyviä juttuja

Joskus henkilökemiat ja ajatusmaailma yksinkertaisesti kohtaavat ilman sen suurempia ponnisteluja.

Olen saanut tehdä yhteistyötä jo monien valtavan hienojen, omien arvojensa takana seisovien tahojen kanssa. He ovat tuoneet markkinoille ensiluokkaisia tuotteita ja toivon, että tällaisten toimijoiden kanssa yhteistyömme voi jatkua vielä pitkään. Se, että myös vastapuoli työskentelee ”rakkaudesta lajiin” merkitsee minulle paljon. Rakkaus eläimiä kohtaan on yhdistävä tekijä – siksihän sinäkin tätä luet.

20

Vastaa