Elna

Elna Hy, ”Elna”

Sekarotuinen, narttu
s. 16.12.2009 – 8.6.2018

Elna lopetettiin kesäkuussa 2018. Lisää aiheesta artikkelissa Miksi?

Saatat blogissani törmätä myös nimellä…

Eema, Eena, Elma, Eepa, Ebba, Ehma, Ehmatti, Thaimaalainen viemärirotta, raitapaita, NARTTU!!, Elbaani, Eevertti, Eemeli, Eblaani.

06072014_6495

Luonne

Elna on perinyt paljon hollanninpaimenkoiraisältään ja rotuyhdistyksen sivuilta löytyvä rotukuvaus kuvaakin myös tätä täpäkkää tyttöä hyvin. Elna on erittäin valpas ja tarkkaavainen, eikä siltä jää ikinä mitään huomaamatta. Siis ikinä. Mitään. Se reagoi herkästi pienimpäänkin poikkeavaan rapsahdukseen ja bongaa jokaikisen oravan, kissan ja rusakon, joita sen reitille vain sattuu tai on hiljattain sattunut. Se reagoi jopa tunnetiloihini ja äänensävyihini – puhuimpa sitten sille tai puhelimelleni.

Sen loputon aktiivisuus ja valppaus on tehnyt siitä perheemme vahtikoiran, joka ilmoittaa epäilyksistään murahtelemalla matalalla äänellään. Elnan ääretön tarkkaavaisuus, älykkyys ja itsenäisyys tekee siitä toisinaan haastavan lemmikin ja etenkin Elnan ensimmäiset kolme-neljä vuotta olikin varsinaista tahtojen taistelua. Tämä loputtoman sinnikäs ja väsymätön koira on todella koetellut paitsi osaamistani, myös uskoani ja jaksamistani.

Harrastukset

Elna on erittäin aktiivinen koira ja sen energia riittäisi moniin harrastuksiin, mutta sen itsenäisyys tekee siitä haastavan koulutettavan. Vanhemmalla iällä sen jopa ilkikurinen luonne on rauhoittunut ja tasaantunut, ja siitä on tullut mukava kotikoira, joka sopii hyvin aktiiviseen arkeen niin lenkkikaveriksi pitkille metsäretkille, juoksulenkeille tai pyöräilyyn.

Aiemmassa luonnekuvauksessa olen kertonut, että Elna on niin itsenäinen, että hollanninpaimenkoiran rotumääritelmässä mainittu ”halukkuus ohjaajan kanssa työskentelyyn” ei juurikaan ole tullut esiin Elnan ensimmäisten elinvuosien aikana, mutta uskon, että tulevien yhteisten vuosiemme myötä löydämme yhteisen sävelen ja pääsemme kenties hakumetsälle tai muiden mielenkiintoisten harrastuksien pariin. Voin todeta, että koirasta on vanhemmiten löytynyt halukkuus ohjaajan kanssa työskentelyyn ja se on erittäin ohjaajaherkkä koira, mutta toistaiseksi harrastelumme on jäänyt urheilun ja satunnaisen kotitokoilun maailmaan.

Elna & match showt:
20.5.2011: PUN-
9/2011
: SIN-
19.5.2013
: PUN2 (esittäjänä Maria)
21.5.2015
: SIN1, BIS4
13.9.2015
: PUN1, BIS2
5.7.2016
: En muista sijoitusta, pokaali
3.12.2016: Sekarotuisten 2. (Ei jaettuja nauhoja.)

Blogissa mainittua

”Elnasta piti tulla talonvahti ja ostin sen muutettuani omaan kotiin, pieneen vanhaan puutaloon. Se muutti meille nopeasti Nikin kuoleman jälkeen ja toi elämääni ihan hirveästi vipinää. Se oli nuorena sellainen kauhukakara, ettei mitään rajaa. Jossain vaiheessa energiani meinasi loppua sen kanssa ja mietin jopa siitä luopumista ihan tosissani. Vanhemmiten siitäkin on kuitenkin tullut täydellinen. Se on meidän perheen päivänsäde. Jos se nyt lähtisi, jäisin kaipaamaan sen sheikkaavaa peppua. Sen tasajalkaloikkia, pitkiä sorkkia, erikoisen värisiä yksityiskohtia (takajaloissa), kylmiä korvien kärkiä, pitkää nokkaa ja viisaita ruskeita silmiä, sekä kaikkia sen uskomattomia tempauksia ja juttuja, joilla se meitä viihdyttää joka päivä.”

(Kirjoituksesta ”Romppu”, 10/2014.)

Katso myös:
13

13 kommenttia artikkeliin ”Elna

 1. Terveisiä toiselta hyeenalta, holskuterrieri Lotyltä. Haastava tapaus tämä meidänkin Latvian ”tuliainen”:).

  • Taitaa tuo holsku tuoda sekoitukseen kuin sekoitukseen pientä haastetta, mitä ilman elämä tietysti maistuisi ihan puulta… 😉 Holskuterrieristä olisi kyllä kiva nähdä kuva!

 2. Paluuviite: Taivaassa maalla - tunnelmia viikonlopulta

 3. Paluuviite: Päivä, jona terrieri katosi jäljettömiin

 4. Paluuviite: Viheliäs irtokoira oppikokemuksena

 5. Paluuviite: Lihaa luiden päälle - kuinka saada massaa langanlaihalle koiralle?

 6. Paluuviite: Uupumus – miten selvitä raskaaksi käyneeltä koira-arjelta?

 7. Paluuviite: Hävityksen kauhistus - koiran kivun oireet | Purematta Paras

 8. Paluuviite: Unelma | Purematta Paras

 9. Paluuviite: Identiteetti hukassa | Purematta Paras

 10. Paluuviite: Kaikki on jo tässä | Purematta Paras

 11. Paluuviite: Alpi on saapunut taloon — ja muita havaintoja vuoden ensimmäiseltä hoitojaksolta

 12. Paluuviite: Muuttujia lenkillä: irtokoira

Vastaa